Svamligt om Elisabeth Svantesson

Elisabeth_Svantesson_0000189200

Sverige har idag fått en ny arbetsmarknadsminister som heter Elisabeth Svantesson. Hon har suttit i riksdagen sedan 2006 och är licentiat i nationalekonomi. Hon är med andra ord en akademiskt kompetent person och ett ytterligare tecken på detta, är att riksdagsinträdet avbröt hennes doktorandstudier.

Elisabeth Svantesson är också troende kristen och har tidigare varit medlem i organisationen ”Ja till livet” och undervisat i en skola som drevs av församlingen ”Livets Ord”. Detta hade kunnat vara ett allvarligt problem om Svantesson hade fått ansvar för utbildnings – eller hälsofrågor, men det fick hon inte och hon är idag inte heller engagerad i någon av dessa organisationer.

Organisationer som ”Ja till livet” och ”Livets Ord” är minst sagt extremistiska och tål att kritiseras. Men de rör sig inom lagens ramar och bör därför ses som religiösa samfund bland andra. Självfallet hade det dock varit ett problem om en medlem av ett religiöst samfund skulle haft inflytande i frågor där samfundets åsikter gick tvärt emot regeringen och riksdagens, men så är nu inte fallet.

Det har dock inte ett antal debattörer på vänsterkanten förstått. Istället påtalar man Svantessons tidigare medlemskap som om det vore något nytt. Taktiken beror troligtvis på lathet. Man visste helt enkelt inte tillräckligt mycket om Svantesson för att hitta några andra lämpliga områden att attackera. Det är synd eftersom den politiska debatten blir bättre om alla gör sin läxa.

Därför är organisationen Alliansfritt Sverige att berömma. De grävde snabbt fram ett antal frågor såsom vårdnadsbidraget där deras åsikter skilde sig från Svantessons. Förhoppningsvis kan också övrig vänster kopiera denna taktik.

Hitta gärna sakfrågor, men att påtala historiska felsteg kan på sin höjd ses som svamligt och som ett tecken på avsaknad av framtidsvision. Något som idag tycks karakterisera stora delar av vänstern.

(David Lindén)

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “Svamligt om Elisabeth Svantesson

  1. Jag förstår inte vad du gnölar om Det är väl ganska sensationellt att man i dagens Sverige väljer att ha en abortmotståndare, motståndare till pappamånad och en som röstat mot samkönade äktenskap i sin regering. I vart fall när man ser den profil som skapas av alla tre frågorna. Hennes engagemang i Livets ord var ju inte bara som medlem utan som lärare, vilket får antas svara mot ett djupare engagemang. Som medlem i en regering kan hon komma att få röst om frågor som djupt berör dessa frågeställningar. Även som fackminister berör hennes fält av diskriminering i arbete p.g.a. sexuell läggning, föräldraledighet och invandrares förhållanden i arbete jämför det av henne framyxade svenskkontraktet. För mig väcker det obehag att överhuvudtaget en så dokumenterat fundamentalistisk människa får inflytande över det viktiga fältet om arbete.

  2. Ping: Kontroversiell och extremistisk åsikt? | Emma i skrubben

  3. emma83skrubb

    Vad anser du vara extremt med Ja till livet?

Lämna en kommentar