Löfvens nej gäller bara före valet

Bild

Allt sedan överenskommelsen mellan de rödgröna partierna 2010 om utrikespolitiken, har Socialdemokraterna befunnit sig i exil.

Nu har partiet kommit tillbaka till verkligheten och till något som kan liknas vid en parlamentarisk och normalsvensk utgångspunkt: Det går inte att göra upp med Vänsterpartiet om utrikespolitiken i något läge.

Det visste Erlander, det visste Palme. Nu har Stefan Löfven lärt sig den läxan, att även om Vänsterpartiet idag strukit både revolution och kommunism från partiprogrammet ska det mycket mer till innan de röda ränderna går ur på allvar.

I helgen stängde Löfven dörren för ett nytt samarbete till vänster om utrikespolitiken genom att i Svenska Dagbladet göra utfästelsen att något sådant inte skulle kunna ske under hans ledning.

Bra. Det kan inte sägas enklare än så. Att bränna broar för nya röda uppgörelser som hotar att dra ett löjets skimmer över Sverige gynnar alla.

Löfven är dock en listig man. Han vet att för partiet går makten alltid före principerna. Så även om han sa nej till utrikespolitiskt samarbete med såväl Vänsterpartiet som Miljöpartiet, så smög han in en reservation: Det blir inga uppgörelser vänster ut före valet.

Vad som kan hända efter valet är därför inte lika givet. Får Socialdemokraterna chansen att bilda regering så är det uppenbart att utrikespolitiken trots allt är förhandlingsbar, och även då med Vänsterpartiet på andra sidan bordet.

Om det är så som Stefan Löfven tror sig kunna locka väljare över blockgränsen, då får han nog tänka efter en gång till.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s