Obama speaks!

Oj, det här talet har inte tillkommit i en hast. Ett ”dags-att-samla-nationen”-tal, men inte bara ett där de sedvanliga amerikanska signalordet fanns med: God, Honor, Nation. Han talade också om förstagångsväljare, om ny teknik för att rösta och blinkade lite åt löftet om sänkt rösträttsålder.

Att han inom några veckor avser att sätta sig ner med Mitt Romney för att ”tala om vad de båda kan göra för att ena nationen” ska inte betraktas som en unik inbjudan till partiöverbryggande samarbete. Det är sådant som en vinnare säger, inte en samarbetspolitiker. En sådan agerar i första hand, och talar om det i andra hand.

Fast när han talar om upplevelsen av att se sina kampanjarbetare i verksamhet, från det stora nationella kampanjhögkvarteret till den minsta lilla Obamasupporter som knackar dör, då växer han och då är det lättare att förstå vad det är som lockar med denne man och politiker. Det är vackert och rörande.

Sen kommer hoppet tillbaka. Om bättre skolor, om jobb, om att barnen ska få leva i ett land som inte dignar under bördan av budgetunderskott. Om ett bättre land som inte betraktas som en belastning på resten av världen. Om riktningen – framåt – och om möjligheten för invandrare att hitta sin plats i samhället redan i skolan, om att drömmar om att bli allt från läkare till forskare, ja , rentav president.

Även Kennedykopplingarna satt där de skulle: Detta land bygger inte på vad det kan göra för oss, utan vad vi tillsammans kan göra för landet. Snyggt, men vid det här laget är kanske inte bilden av Jack Kennedy den som främst inspirerar landet. Men det kanske var en hälsning till det demokratiska partiets kärnväljare på östkusten.

Nyckelrepliken som kommer att följa honom under resten av mandatperioden är dock denna: ”Jag har lärt mig av er, och jag ska bli en bättre president.”

Det är ett stort löfte, det är ett löfte som kommer att kosta honom mycket. Han kan rentav komma att förlora i anseende på att ålägga sig denna börda.

Säga vad man vill, och skrivna tal eller ej, men när någon talar som Barack Obama gör nu på morgonen så är det svårt att inte känna en viss avundsjuka. Varför förmår inte svenska politiker att tala så här? Varför är rädslan så stor för att värdeord ska framstå som chauvinism och uppblåsthet? Att säga att amerikanska politiker kan tala så beror just på att man talar till en uppblåst och chauvinistisk nation håller knappast. Vinner verkligen svensk demokrati på att få höra svenska politiker återkommande rabbla som om de läste upp sin inköpslista på Konsum eller, som bäst, recitera skoltidens Karin Boye-dikter på ett sätt som gör att det låter  som om de trampade motionscykel under vatten? Knappast

Det var ett bra tal, om än inte kanske det mest oväntade. Men viktigast var att nu brann han igen. Nu blev det tydligt varför Barack Obama framstår som en så inspirerande kraft.

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Obama speaks!

 1. Marianne

  De första kommentarerna i RingP1 handlade om att
  det direktsända talet gjorde att väderleksrapporten
  utgick.En nationell katastrof för alla dem vars liv är
  beroende av väderleksrapporten. I fjällvärden,i trafiken och till sjöss för att nämna några av de
  svikna radiolyssnarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s