Vad hände med Kina?

I dagens BT skriver Kinabaserade krönikören Ola Wong om hur svenska medier missade valet i Kina. Det är bara att hålla med, och att erkänna. Det blev mycket USA och presidentval och rakt inget Kina alls.

Orsak? Avstånd, okunnighet, större samhörighetskänsla över Atlanten än till andra sidan jordklotet. Dessutom handlar det säkert om att Kina politiska system upplevs ogenomskinlig. Kina är en diktatur, inte en alternativ demokrati att bevaka.

Språket gör sitt till. Hur många av oss på BT talar och läser kinesiska? Mig veterligen endast Ola Wong.

Men om man nu ska se till framtiden och till möjligheten att även en lokaltidning som BT ska bli bättre på Kina, ja då handlar det helt säkert om att låta tiden ha sin gång. När förra seklet var ungt var det ytterst få svenskar som talade eller läste engelska. Men samtidigt hade emigrationen pågått under närmare 50 år och relationer hade börjat byggas upp över Atlanten. Sverige blev en del av USA och i USA fanns det stora delar av Sverige.

Där är vi inte när det gäller relationen till Kina. Ännu.

Därför kommer det att dröja innan svenska medier blir bättre på att bevaka såväl maktförändringar som vardagsfenomen i Kina.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s