En tydlig bild av ett oanständigt parti

Det är inte Jimmie Åkessons polerade yttre eller ens partiblommans förrädiskt alldagliga framtoning som vi ser. Det är istället en stupfull Erik Almqvist som slåss på Stockholms gator, och som skriker ”lilla hora” till en kvinna som visar civilkurage, som fyller bilden från kant till kant.

Den som för ett ögonblick trodde att SD var på väg att genomgå en metamorfos – från en liten brun larv till om än inte en fjäril i regnbågens färg så åtminstone till en mal som söker sig allt närmare ljuset – blev nog lite besviken idag. SD har svårt att göra sig fri från sitt arv, från intoleransen och från åsikter som bottnar i politiskt utanförskap.

Att SD idag är ett parti som röstats in riksdagen har visserligen medfört att man nu har en plattform av folkvald anständighet att stå på. Men denna har inte förvandlat partiets historia eller förändrat dess själ. Som Erik Almqvist betedde sig på den mycket avslöjande filmen är en mer relevant bild av partiet än alla fruktlösa försök till att matcha den fasad som man nu ivrigt och intensivt försöker bygga upp.

Samtidigt är det begripligt om detta är en svart dag för Jimmie Åkesson. Hans ambitioner är säkert ärliga, och han tror säkert på vad han gör. Hanteringen av Erik Almqvist tyder på att partiet är berett att gå mycket långt för att förändra bilden av sig själv.

Men hur ska han hantera resten?

I missnöjets namn kommer SD säkert att plocka väljare även framgent, och det finns ett och annat som talar för att partiet kan komma att växa i nästa val. Men den fråga som Jimmie Åkesson har att svara på – om inte för pressens skull så för sin egen skull – är denna:

Hur många människor i partiets topp såväl som i partiets bredare led måste försvinna innan partiet har förändrats i grunden?

Alla?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s