Polis på fel plats

I onsdagens BT skriver Lennart Granberg om rättegången mot den polis som i augusti omhändertog en ung kvinna på stan och sedan släppte av henne ute vid ridhuset mitt i natten. Därifrån fick hon vackert ta sig bäst hon kunde.

Skälet till att polismannen agerade som han gjorde skulle ha varit att kvinnan var uppkäftig, aggressiv och inte flyttade sig tillräckligt snabbt. Till stöd för sitt handlade kunde polismannen luta sig mot en paragraf i polislagen. Ändå åtalades befälet i bilen för tjänstefel.

Det är begripligt om den unga kvinnan blev rädd och att hon kände sig felaktigt behandlad. Det är också begripligt att polismannen agerade som han gjorde om han då hade stöd av en säger en paragraf.

Rätten får avgöra den saken.

Men det går inte att låta bli att känna för kvinnan. I rättssalen satt inte bara hon och hennes försvarare, den anklagade och hans försvarare utan också ett större uppbåd lediga civilklädda poliser och uniformerade kolleger som var i tjänst.

Det är begripligt att den unga kvinnan kände sig ”oerhört pressad” av den massiva polisiära närvaron. Men polisen hade all rätt att vara där.

Men var det lämpligt? Det tyckte inte kvinnans ombud som menade att deras närvaro kunde ifrågasättas ”… utifrån lämplighet och yrkesroll”.

Polisernas närvaro var ju inte bara ett stöd för sin kollega, utan också en utmaning för den ensamma kvinnan. I detta avseende kan poliserna jämföras med MC-gängen, när dessa fyller upp rättssalar för sätta press på allt från vittnen till att med sin närvaro utgöra ett hot..

Och så var det väl inte tänkt att polisen skulle agera. Ibland tar sig kåranda olämpliga uttryck.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s