Allt fler får det allt bättre

För den som gillar att läsa glada nyheter så är det få som är gladare än senaste upplagan av  Statistiska Centralbyråns rapport Levnadsstandard i Europa. Budskapet att glädja sig åt är entydigt positiv, svenska folket får det allt bättre ställt.

Den uppryckning som Sverige genomgått mellan 2006 och 2010 har satt sina tydliga spår. Rent generellt har svenska familjer fått en hel månadslön mer om året att leva på.

Orsaken till detta är alliansregeringens satsning på jobbskatteavdraget och förmågan att agera med omsorg och ansvarsfullhet. Det lönar sig mer att arbeta, och det lönar sig att leva i ett land vars regering haft bättre ordning och reda på sin politik än omvärlden haft.

Skillnaden mot den socialdemokratiska perioden fram till 2005 är påtaglig. Då föll Sverige i välståndsligan inom EU. Främsta förklaringen till detta var den dåvarande regeringen oförmåga att göra det mer lönsamt att arbeta än att leva på bidrag. Det saknades inte bara jobb utan också drivkrafter till att ta de jobb som fanns.

Idag är läget annorlunda. Redan med låg inkomst lönar det sig väsentligen bättre att jobba än att förbli i olika bidragsformer och transfereringssystem.

Dagens svenska välstånd handlar om arbete. Men hur ska man se på den del av statistiken som talar om ökad fattigdom?

Först och främst handlar det om att klarlägga vilken sorts fattigdom som ökar. Det är den relativa fattigdomen som ökat med tre procentenheter under mätperioden, inte den absoluta. Tvärtom har andelen riktigt fattiga minskat.

Relativ fattigdom handlar om avståndet till andra inkomstgrupper i samhället. Då blir en löneförhöjning med 1000 kronor i månaden ett fattigdomsbevis i relation till den som får en löneförhöjning med 2000 kronor. Och i relation till den som får 10000 mer i månaden tycks alla bli lite fattigare – trots att alla har fått mer att röra sig med.

Därför mäter det relativa fattigdomsbegreppet i själva verket något annat än riktig fattigdom.

Risken för fattigdom, som är en av orsakerna till varför levnadsstandard mät i Europa, är i Sverige kopplad till arbetslinjen. Skillnaden mellan de som får de allt bättre och de som blir eller förblir fattiga går vid arbetslinjen. Inte vid inkomstskillnaderna.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s