En kraft för ett nytt EU

På onsdag talar förre labourledaren och premiärministern Tony Blair till Business for New Europe i London. Han kommer att betona behovet av en stor satsning på att förnya samsynen kring EU:s syfte i relation till unionens plats i en globaliserad värld.

Vågorna har lagt sig efter det att stormen kring långtidsbudgeten avtagit något. Nu handlar det om att uppskatta värdet av stormens härjningar. Europa lär knappast gå skadeslöst ur den här hanteringen.

En som i efterhand uttryckt sig både intressant och klokt om förhandlingarna är Gunnar Hökmark (M), EU-parlamentariker och krönikör på BT:s ledarsida. På sin blogg skriver Hökmark att ”Det är inte så att det är omfattningen av de nya behoven och uppgifterna som leder till krav på en ökad budget utan kvarhållandet av alla gamla kostnader.”

Om detta kan man hålla med honom, även om hans iakttagelse knappast rymmer hela sanningen. Men ändå tillräckligt mycket för att acceptera att kraven på omdisponeringar i budgeten var ett av målen för de mer välmående medlemsstaterna bakom kraven på en sänkning av budgetramen i reda pengar, och inte bara att ta inrikespolitiska poäng. Givetvis var det så att det fanns en mångfald av motiv, men som försnacket var och som förhandlingarna kom att genomföras är det omöjligt att bortse ifrån att de inrikespolitiska motiven också var de starkaste.

När ”vännerna av sammanhållning”, som 15 bidragsmottagande medlemsländer och Frankrike brukar kalla sig, skickade fram Herman Van Rumpoy med motbudet att forskning, infrastruktur och tillväxtgenererande satsningar skulle få vika och jordbruksstödet öka, så fördjupades konflikten. Därför var det oundvikligt att stranda.

Hökmark avslutar sitt blogginlägg från i fredags med orden ”Så blev det nu och så kommer det vara om inte kommission och medlemsstater förmår se till det gemensamma uppdraget istället för till de egna transfereringarnas omfattning.” Här blir det riktigt intressant, då det bakom formuleringen om oförmågan att se till det gemensamma uppdraget går att spåra behovet av och, i viss utsträckning, en längtan efter en tydlig och sammanhållande röst för unionen.

Med förhandlingarna om långtidsbudgeten 2005 i färskt minne är det lätt att tänka på den insats och de uppoffringar som Tony Blair, brittiska Labours förre ledare och mångårigpremiärminister, gjorde då. Trots all brittisk EU-skepticism och den heliga avgiftsrabatten så erbjöd Blair EU att Storbritannien, tvärtemot dagens trend, skulle öka sin andel av budgeten. Motivet var att Blair var övertygad om att EU:s funktion var viktigare huruvida han kunde hålla nere den egna notan för de kommande sju åren.

Det gemensamma uppdraget var viktigare. På onsdag kommer Tony Blair att hålla ett tal i London till organisationen Business for New Europe. Hans budskap kommer att vara att enskilda länder i Europa inte kan mäta sig med världens stora och växande ekonomier som Ryssland, Indien, Brasilien och Kina, utan att det endast är som ett enat block som man kan konkurrera om makt och inflytande. Därför vill Blair se, till skillnad från dagens skeptiker och budgetsklerotiker, en ”Grand Plan” kring EU och en uppdatering av unionens syfte. Efter andra världskriget var det freden i Europa som val drivkraft och mål. Nu måste det vara behovet av att kunna utöva inflytande globalt som ska driva utvecklingen närmare och längre.

Det finns säkert en och annan som ångrar att man inte valde Tony Blair till EU:s första ordförande istället för Herman Van Rumpoy. Samtidigt finns det säkert många, inte minst bland budgetbråkande regeringschefer, som är överlyckliga över att det i dag är en anonym och direkt oinspirerande ordförande som man kan hunsa och förolämpa lite som man vill, och att man inte behöver skyla sin småskurenhet inför världen och i närheten av inspirerande och viljestark ledare som just Tony Blair.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s