Storbritanniens röst om Palestina väger tyngre

Alliansregeringen väntas i veckan fatta beslut om att föreslå att Palestina får sin status uppgraderad inom FN. Samma beslut väntas också den brittiska koalitionsregeringen ta idag – om än inte villkorslöst.

Därmed finns det goda chanser att Palestina tar ett stort steg närmare fullvärdigt medlemskap. Skulle FN:s generalförsamling säga ja till uppgraderingen, vilket det mesta talar för, ges den lilla nationen i vardande samma status som exempelvis Vatikanstaten.

Man blir helt enkelt observatörer, i avvaktan på den dag då det palestinska styret har kontroll över sitt eget tilltänkta territorium. Kortare sagt, när Israels ockupation upphör och den palestinska administrationen på Västbanken också utgör den enda legitima administrationen även i Gaza, där Hamas styr idag.

Att den svenska regeringen svängt, beror på Folkpartiets förändrade attityd i frågan. Den brittiska regeringens omsvängning är dock villkorad av annat. Storbritannien är berett att stödja Palestina i FN om det palestinska styret och dess president Mahmoud Abbas dels lovar att återuppta fredsförhandlingarna med Israel, dels avstår från att söka medlemskap så att man också blir en del av den internationella krigsförbrytardomstolen och den vägen försöker komma åt Israel.

Den palestinska administration har vädjat till Storbritannien att ta sitt ansvar för området utifrån sitt historiskt sett långa engagemang i Mellanöstern.

EU talar i palestinafrågan med flera röster. Frankrike kommer att rösta ja på torsdag, Spanien och Tyskland har inte bestämt sig.

Frågan är inte bara politiskt känslig, den har också en ekonomisk sida som är svårlöst. USA har hotat med att dra in ekonomiskt stöd till Palestina, och Israel med att säga upp Osloavtalet eller ”bara” att hålla inne alla de skattetransaktioner som idag görs till den palestinska administrationen – om det blir en omröstning.

Den svenska regeringens förändrade ställningstagande har dock mest ett symboliskt värde. Helst vill palestinierna se ett enat EU som säger ja på torsdag, inte minst beroende på att man hyser hopp på unionen för ekonomiskt bistånd om USA hoppar av.

Det brittiska ställningstagande är däremot viktigt i sig, eftersom Storbritannien länge varit USA:s och Israels stödtrupp inom EU i frågan.

Den palestinska administrationen välkomnar varje röst i FN, och Sverige blir i så fall det 133:e landet som säger ja. Så blir det omröstning i FN på torsdag så får Palestina observatörstatus.

Men med Storbritanniens röst följer också ett ekonomiskt engagemang som gör den brittiska rösten viktigare.

Detta förvånar inte. Sverige är en liten röst i världen, men också ett land som är upptaget av att för sin egen del framställa sig som en stor aktör. Och, viktigare, som ofta förväntar sig att världen ska fråga efter oss och våra åsikter och insatser. Detta handlar mer om  svensk självbild än om att se oss och vår roll med världens ögon.

Men visst är en svensk omsvängning i frågan bra och välkommen. Men världen, Mellanöstern och Palestina står och fallet inte med den – oavsett om den hörs först eller efter att 132 andra röster sagt sitt.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s