Johansson är dagens Svensson

Idag lanserade Statistiska Centralbyrån, SCB, den senaste upplagan av Statistisk årsbok. För den som vill kunna mäta och jämföra det mesta är den som vanligt en guldgruva.

En återkommande källa till glädje är att sätta samman bilden av Medelsvensson utifrån de tabeller och topplistor som finns med. I år heter Medelsvensson i själva verket Johansson, och består av makarna Maria och Fredrik samt barnen Oscar och Julia. De kör grå Volvo V70, bor i villa i en tätort, och barnen har egna rum. De är positiva om framtiden, har varken huvudvärk eller ont i magen anmärkningsvärt ofta, men tenderar att känna sig lite stressade av och till. De tränar dock för att orka mer, minst en kväll i veckan.

Familjen Johansson äter som små hästar, inte minst kanelbullar och godis. Från 1980 och framåt har familjen ökat sin konsumtion av konditorivaror med över 300 procent. Omräknat i just kanelbullar äter de närmare 230 stycken om året – per person!

Numera är fredagsmys svensk familjenorm. Under detta dricker mor och far ett glas vin efter att under veckan som helhet ha konsumerat 1 liter vin, 1,5 liter öl och 13 centiliter starksprit. Tillsammans smaskar hela familjen i sig cirka 1,2 kilo smågodis denna kväll.

Sedan ballar det ur rejält. Familjen dricker elva liter grädde om året, och äter 48 kilo färskt och fryst kött. Men handlar underkläder för 258 kronor i månaden.

För äktenskapets varaktighets skull får vi hoppas att de bor i Arjeplog, där halveringstiden på den äkta lyckan är hela 18 år. För att ha råd med detta medelliv så ser de till att tjäna drygt 57.000 i månaden tillsammans. Har de otur bor de i Hofors och får betala landets högsta kommunal- och landstingsskatt, med 34,32. Välfärden blir mycket större om de istället bor i Vellinge, där det offentliga nöjer sig med att roffa åt sig 28,89 av deras surt förvärvade slantar.

Fast surt och surt, Fredrik är företagssäljare och Maria är undersköterska, inte galärslavar. Och vem vet, de kanske har roligt på jobbet?

Men om det säger inte Statistisk årsbok ett knyst.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s