Camerons talande tystnad

Storbritanniens premiärminister David Cameron ställer in sitt linjetal om örikets framtid inom EU. Orsaken till detta är den pågående dramatiska gisslankrisen i Algeriet. The Guardian berättar mer här.

Anförandet skulle ha hållits i holländska Haag i dag. Det budskap som Cameron avsåg att förmedla var att om Storbritanniens krav på att återfå makt från EU avvisades, så var risken omfattande att landet därmed skulle tvingas in i ett hörn – ett utträde ur unionen skulle då framstå som enda utväg.

Men talet – när det nu hålls – handlar också om David Camerons och hans regerings framtida öde. De mycket EU-skeptiska krafterna inom Tory-partiet nöjer sig inte mer mindre än en tydlig markering om nödvändigheten av ökad brittisk självständighet. Ytterst är det dock David Camerons partiledarskap som står på spel, vilket gör att hans handlingsutrymme begränsas ytterligare.

Talet var ursprungligen tänkt att hållas den 22 januari, och då i Berlin. När detta blev långt senare blev känt på den brittiska ambassaden i Berlin, drogs det stora politiska katastroflarmet. Just den dagen firas nämligen 50-årsjubiléet av Elyséefördraget mellan Tyskland och Frankrike, som legat till grund för de vänskapliga förbindelserna mellan länderna men också för dagens europeiska union.

Såväl franska som tyska blad har under det senaste året rapporterat återkommande om detta jubileum. Förklaringen till den stora planeringsmissen står förmodligen att finna i det enkla faktum att brittiska politiker och statstjänstemän i regeringskansliet inte läser utländska tidningar.

Läs mer om Storbritanniens och David Camerons EU-kris på ledarsidan.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s