Den gubben gick!

Hur dramatiskt är det egentligen, att ett före detta kommunalråd avgår på en fråga som alla andra i fullmäktige är överens om? Inte dramatiskt alls, om man ska vara ärlig. Men det ser väl lite bättre ut att avgå för en princips skull, än att bara lägga av för att man tröttnat och tappat lusten.

Nu är detta inte ett försök att förminska 69-årige Karl Gustav Drotz (KD), vare sig som person eller politiker. Eller, för den delen, ett sätt att ifrågasätta hans motiv för att sluta.

Snarare är det ett konstaterande och ett erkännande av en rättighet: Alla som slitit hund i politiken har givetvis rätt att göra sin sorti så spektakulär som möjligt.

Men var verkligen Drotz belagd med munkavle när det gällde affären som gör före detta Folkets hus till ett nytt kongresscentrum i Borås? Nja …

Det stod naturligtvis Drotz fritt att argumentera emot den affären så mycket han ville.  Ingen hade tvingat ner honom från talarstolen för det. Lite politiskt tuggmotstånd hade naturligtvis varit bra, och någon måste ju våga ifrågasätta ett beslut som alla är eniga om. Inte minst om det handlar om ännu en jättelik investering som läggs till de övriga miljardinvesteringar som Borås stad redan tecknat sig för.

Men genom att istället hänvisa till att det än idag skulle finnas en intern alliansöverenskommelse som reglerar när man får vara i opposition mot sina egna, så förtar Drotz själv värdet av sin opposition. Vad skulle en sådan överenskommelse betyda i en tid då alliansen förhandlat bort sin politiska rörelsefrihet genom sitt budgetavtal med Socialdemokraterna?

Synd. För Karl Gustav Drotz har inte varit någon grå och färglös politiker.  Att då själv avdramatisera såväl sin avgång som sina argument för försiktighet, genom att skylla på en munkavle som inte fanns, är lite väl trist som sorti.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s