Avslag – men fullmäktige kommer inte undan alla svåra frågor om skolan

Lars Holmins förslag om avslag gick igenom – kommunfullmäktige  i Ulricehamn sade nej till förslaget om förändring av skolstrukturen, det vill säga nej till nedläggning av tre skolor.

Det blev 46 ja till avslag och noll nej.

Ett enigt fullmäktige (tre tomma platser) skulle man kunna säga. Men det är en skenbild.

I själva verket är oenigheten betydande och frågorna kvar: hur blir det nu med skolstrukturen ? Vem ska betala om alla skolor ska vara kvar? Ska andra skolor läggas ner? Hu ska det gå med folkomröstningskravet? Vad ska hända med förslaget frön beredningen för lärande?

Fullmäktigeledamöterna må tycka att de har gett sig själva en behövlig andhämtningspaus.

Men den kan komma att stå dem dyrt.

Hur ska fullmäktige nu kunna undvika en rejäl skattehöjning för att dels bevara alla skolor, dels klara övriga välfärdstjänster när skolan nu kommer att ta större andel av budgeten? Och hur ska Skolinspektionen reagera om det nu visar sig att Ulricehamn inte kan leva upp till kvalitetskraven i undervisningen?

Frågor som fullmäktigeförsamlingen knappast kan vägra att svara på hur länge som helst.

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Avslag – men fullmäktige kommer inte undan alla svåra frågor om skolan

 1. Besviken

  Jag håller med inlägget. Frågan är varför er dottertidning inte har lyft dessa relevanta frågeställningar någon gång under hela resan. De som sagt nej har inte fått någon av ovanstående frågor. Istället har UT ödslat ett uppslag på om hur bostadsmarknaden påverkas av en förändrad skolstruktur. Tidningen har inte upplyst läsarna ur båda perspektiven utan valt att ställa sig på populisternas sida. Är tidningen rädd för att tappa prenumeranter? Är journalisterna rädda för att förlora jobbet pga ett vikande antal prenumeranter? Eller är det så att det behövs en strukturförändring även på tidningssidan för att höja kvaliteten?

 2. K Bröske

  Jag tror inte vi ska oroa oss varken för höjda kostnader eller skolverkets synpunkter. I debatten i går så ansåg en ledamot att det är för mycket tal om kvalitet, föräldrarna i byskolorna är nöjda som det är och Ulf Svensson (MP) har endast goda erfarenheter från sin skolgång. Här behövs alltså ingen utveckling. Beträffande skolverket så kan dom slänga sig i väggen. Avhoppad sossekvinna ansåg att vi ska inte bry oss så mycket om vad skollagen säger, den kan ju ändras.
  Slutligen är jag tacksam för att webbsändningen var svår att följa. Det borde också MP vara.
  /Ulricehamnare

 3. Citybo

  MP och C var de enda förnuftiga i debatten. Vi kan väl börja med att spara in pengar med att säga upp ett heltidsanställt oppositionsråd? Lassalyckan är vad den är, fantastiskt fin. Men stoppa ytterligare utbyggnad om inte klubbarna själva tar ansvar. UTK och BMK Tellus vill endast ha en markplätt och står för övriga kostnader. Vad gör UIF eller konståkningsklubben?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s