Ungdom är inte allt, inte ens i politiken

”I dag hinner de flesta bli kring 30 år innan de uppnått vad som förknippas med vuxenhet. Det innebär att de levt en tredjedel av sitt liv innan de är där. Samtidigt är det mycket som talar för att barn och ungdomar blir vuxna på andra sätt tidigare än förr”, säger forskaren Mats Trondman i en intervju med TT i dag.

Det är en intressant diskussion och kanske särskilt om man funderar över hur partierna tänker kring ungdom. Och inte bara partierna. Thomas Johansson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet säger i samma intervju:
”Det är nog många som vill ha en längre ungdomstid än tvärtom, ungdom är attraktivt i vår kultur och det är så många positiva värden kopplade till att vara ung”.

Flera av de politiska partierna har en uttalad målsättning att ha ett visst antal unga på sina listor. På samma sätt som det nu är naturligt för de flesta att ha varannan damernas, vill många ha var tredje eller var fjärde ”ung”, säkert för att därmed framstå som mer attraktiva.

Dock behöver ungdom inte alltid vara en tillgång. Så har till exempel valet av Annie Lööf, som fyller 30 år i sommar, framhållits som en av anledningarna till att det går knackigt för Centern.

Nu är det visserligen en förenkling av de problem som Centern har (de är betydligt svårare än att de endast kan knytas till valet av partiledare). Men nog har det funnits tidpunkter i centerns krisande partiliv då mer av erfarenhet säkert varit en tillgång för en partiledare.

Och kanske kan det vara en lärdom för partier överlag, inte bara i valet av partiledare utan när man rekryterar till politiska poster i kommuner till exempel. Ungdomar kan tillföra mycket, men den erfarenhet den som är ålderpensionär står för förtjänar att lyftas mycket mer än vad som hittills skett.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s