Särintressena förklarar sig – det funkar inte!

Under tisdagskvällen har LO och Svenskt Näringsliv lagt ut pressmeddelanden i vilka man förklarar sig. Det förvånar säkert inte den luttrade läsaren att de skyller på varandra.

LO sätter rubriken ”Svenskt Näringsliv hoppar av jobbpakten” – vilket i sak är rätt. Under rubriken ”LO sviker landet unga” säger Svenskt Näringsliv att de hoppar av för att de inte gillar att LO äventyrar en överenskommelse om yrkesintroduktionsvtal genom att föra in ”ovidkommande krav som inte har med jobbpakten att göra.

LO erkänner att man lagt in andra frågor än sådana som handlar om ungdomsarbetslösheten, enligt det egna pressmeddelandet, med avsikt att  ”… frysa olika delar av de förändringar regeringen planerat att genomföra vad gäller arbetsrätten samt att öppna upp för nya förhandlingar om huvudavtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv.”

Samtidigt säger sig LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson att man från LO:s sida var ”… överens med regeringen om alla delar i Jobbpakten.” Dessutom hade regeringen gått med på att slopa den differentierade a-kasseavgiften, något som LO krävt.

Regeringen håller sin del, och riksdagen kommer att få ändringsförslaget på sitt bord. LO däremot, sviker sin del i avtalet genom att hellre agera politisk stödtrupp inför den långa valrörelsen än att ta sitt ansvar för ungdomsarbetslösheten. Det är inte taktiskt, inte smart – bara svagt.

Men det finns ingen anledning att hålla Svenskt Näringsliv om ryggen i en fråga där man mycket väl hade kunnat fortsätta förhandla, tydliggöra sitt ansvarstagande för ungas plats på arbetsmarknaden, och sedan ta matchen med opinionen om LO:s politisering av jobbfrågan.

LO har hanterat sin del av förhandlingarna så att man har manövrerat bort en part av tre. Nu öppnar man för vidare förhandlingar – med regeringen!

Svenskt Näringsliv hoppas på branschvisa förhandlingar – utan LO:s ordförande!

Den som anser att detta handlar om vad som är bäst för Sveriges unga arbetslösa kan räcka upp en hand nu.

Ingen?

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s