EU:s dubbla ansikten

ITALY ILLEGAL IMMIGRANTS

I morgon skriver vi på ledarsidan om EU:s arbete för ett nytt gemensamt asylsystem. Någon gång under våren – troligtvis i slutet av mars – kommer allt att vara färdigförhandlat och färdigt för beslut.

I stora drag handlar det om att få till en mer sammanhållen bedömning av flyktingskäl och uppehållstillstånd, att fastställa minimiregler för flyktingmottagandet samt att få unionens medlemmar att dela bördorna bättre. 2012 tog lilla Luxemburg emot 2275 flyktingar medan Estland inte tog emot fler än 75 stycken.

Ord som humanism, likabehandling, rättssäkerhet och solidaritet präglar tanken bakom en bättre asylmottagning. Men samtidigt finns det andra ord med i sammanhanget som leder tankarna åt rakt motsatt håll.

Helt utanför diskussionen om asylsystemet verkar också EU för en bättre och mer heltäckande kontroll och övervakning av sin yttre gräns, inte minst till sjöss och i första hand i Medelhavet. EU-kommissionen har lagt ett förslag till ett europeiskt gränsövervakningssystem, som bland annat ska använda sig av förarlösa flygplan – så kallade drönare.

Normalt är drönare förknippat med krigföring och kampen mot terrorismen. Men även EU-kommissionens förslag går i den riktningen. Drönarna ska  jaga människor på flykt.

Så här skriver EU-kommissionen i sitt förslag: ”Syftet med systemet är att stötta medlemsländerna i deras ansträngningar för att minska mängden människor från länder utanför EU som olagligt tar sig in på EU:s territorium. Detta ska uppnås genom att öka kunskapen om situationen vid de yttre gränserna och förbättra reaktionsförmågan hos underrättelsetjänsterna och gränskontrollmyndigheterna.”

Redan i den förklarande fortsättningen till Eurosur, som övervakningssystemet kallas, finns en dubbelhet inskriven. Syftet är att minska antalet olagliga invandrare som tar sig in i Europa utan att upptäckas. Men också att minska dödstalen bland dessa olagliga invandrare genom att rädda fler liv till sjöss.

Den givna frågan är: hur ska dessa förarlösa flygplan kunna skilja ut ”lagliga” från ”olagliga” flyktingar?

FN är entydig i sin definition – en flykting är alltid en flykting. Notera att EU-kommissionen istället använder ordet ”invandrare”, ett sätt att införa en gräns mellan vem som har rätt att fly och den som har andra skäl. För att klara detta måste Eurosur kunna skilja människor åt redan ute på havet, mitt i natten och endast genom att betrakta dem genom det förarlösa planets TV-spelsöga. Lycka till!

Redan nu i februari kommer Eurosur upp i EU-parlamentet. Frågan är om ledamöterna kan klara av att rösta igenom Eurosur då, om man samtidigt  månaden efter ska fastslå att  flyktingar till EU ska tas emot likvärdigt, humant och rättssäkerhet.

En skrivning  av beslutstexten som i detalj betonar att systemet avser att upptäcka och hjälpa flyktingar i nöd lär ha lättare att gå igenom, än ett förslag som blir medvetet ospecificerat och därmed ger varje medlemsstat större svängrum i sin tolkning av beslutet.

Ett sådant svängrum kan ställa till det ytterligare för unionen. Ty det lär inte hålla i längden om ett land jagar olagliga invandrare och ett annat letar efter flyktingar i sjönöd, om bådas drönare upptäcker samma skepp.

Vad händer då? Ska de avvisas eller sjöräddas?

Om EU ska hålla sig med en aktiv och mer strikt gränsövervakning måste även denna präglas och vägledas av samma principer som det nya gemensamma asylsystemet. Allt annat leder fel.

Lyssna gärna på hur EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) resonerar om Eurosur.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s