Föräldrarna ska bestämma

I februari fick 123 föräldrar i Borås vårdnadsbidrag. Åren dessförinnan, samma månad, var det fler,130 stycken, år 2011 var det 147 och  i februari 2010 fick 160 personer vårdnadsbidrag

I lördagens BT säger Kristdemokraterna att de önskar att fler hade utnyttjat vårdnadsbidraget och Socialdemokraterna att de hade velat att ännu färre hade gjort det.

Men är inte själva poängen med vårdnadsbidraget att föräldrarna, inte politikerna, avgör vad som är ”rätt nivå”?

Lena Palmén, kommunalråd (S), kommenterar också det faktum att störst andel av mottagarna bor på Hässleholmen och Norrby. ”Det är inte heller förvånande. Utan att ha studerat det på individnivå så är det troligen kvinnor som skulle behöva utbilda sig eller arbeta. Det är en del av kvinnofällan.”

Det finns även i den synen perspektivet att politiker vet bättre än de berörda, om vad som är bäst och vad (i det här fallet) kvinnor ”skulle behöva” göra. 

Men vårdnadsbidraget är aktuellt under en kort period (när barnet är mellan ett och tre år). Det är ett sätt att lite grand vidga valmöjligheterna för småbarnsföräldrarna. Det passar inte alla, men en del, just nu i Borås en ganska liten del.

Man kan förstås ha en politik som täpper till valmöjligheter och styr alla mot samma fålla som den politiker som just då sitter vid makten önskar. Men det är bättre att  göra som i Borås, ha åtminstone en valmöjlighet kvar.

Borås har all anledning att vara stolt över vårdnadsbidraget.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s