Lätt att hamna i fel EU-sällskap

Härom dagen så debatterade vi EU med moderate riksdagsledamoten Jan Ericson i Ubbhult. I ett av Ericsons inlägg så framgick det att han såg en minskad långtidsbudget som ett sätt att minska slöseriet inom unionen. Vi påminde honom då om den revisionsrapport som EU upprättade 2010, och som gör ”slöseriets” orsaker tydligare. I ett inlägg på sin egen blogg redovisade han sedan sin tolkning, och tyckte att det var värt att påpeka att vi ” … länkade till EU:s revisionsrätt som visade att år 2010 försvann 3,7% av EU:s jordbruksstöd och regionalstöd genom felaktiga utbetalningar! Bara dessa pengar räcker ju en bra bit för att klara EU:s minskade budget utan att det drabbar EU:s viktiga åtaganden alls.”

Nu ska vi inte tala om hur Jan Ericson ska läsa revisionsrapporter, men det framgår med tydlighet att det ”slöseri” som upptäckts är av sådan art att ”slöseriet” i första hand uppstått hos medlemsländerna, och inte i Bryssel.

En som däremot läst rapporten grundligt är EU-parlamentsledamoten Göran Färm (S). Det vore väldigt lätt att skriva att Färm är en bra karl som kommit fram till samma slutsats som vi, med det vore samtidigt lite väl enkelt. Dock är det fascinerande att uppleva att en socialdemokrat som Färm argumenterar med en vänsterpartist som Jonas Sjöstedt utifrån samma utgångspunkt som vi – en moderat borgerlig ledarsida – gör med en moderat riksdagsledamot.

Det som Göran Färm skriver i en debattartikel på Europaportalen för nära ett år sedan, är relevant även idag. Vi citerar, skickar vidare till Jan Ericson, och behöver inte ändra ett enda ord: ”Han verkar tro att den av EU:s revisorer uppskattade felprocenten handlar om slöseri eller oegentligheter. Om han hade läst rapporten hade han upptäckt att felen framförallt handlar om rena misstag hos stödmottagarna, till exempel felaktigt ifyllda formulär inom projekt som medfinansieras av EU.”

Vem som gör fel när det gäller EU-pengarna är naturligtvis i grunden oväsentligt. Längre ner i samma artikel skriver Färm också det som måste sägas i vår debatt med Jan Ericson, nämligen att vi försvarar ” … inte några fel. Vi ska ha en strikt kritisk granskning av kvaliteten i budgethanteringen, men en sådan granskning mår bäst av att vara saklig och inte styras av en allmänt EU-negativ agenda. Nu leder den agendan till att Jonas Sjöstedt (läs Jan Ericson) lierar sig med några av de mest högerinriktade och EU-skeptiska regeringarna, som vill låta nedskärningar av den solidariska omfördelningen via EUs budget bli ytterligare ett led i Europas förödande åtstramningsextremism.”

Och det är ett sällskap som vi tror att en moderat riksdagsledamot till varje pris ska försöka undvika.

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Lätt att hamna i fel EU-sällskap

 1. Jag kommenterade saken på bloggen tidigare idag och konstaterade exakt samma sak som BT påpekar, nämligen att endast en mindre del handlar om fusk och att därför EU borde kunna åtgärda detta. Men tvärtom går utvecklingen åt fel håll – felaktiga utbetalningar ökar i stället för att minska.
  Det gör att Sverige inte vill bevilja EU ansvarsfrihet i år heller. En sådan organisation ska inte ha mer pengar utan lära sig att hantera de pengar de redan har, lära sig att effektivisera och att hushålla med sina miljarder som betalas av Europas skattebetalare. Det kräver vi av alla andra – stat, kommuner och myndigheter. Jag tycker det är självklart att ställa samma krav på EU. Det handlar inte om att vara EU-kritisk utan om att värna om förtroendet för EU.

  Så här skrev jag bland annat på bloggen idag (www.ericsoniubbhult.se):

  ”I dag meddelade Anders Borg att Sverige i dag röstar mot att ge EU-kommissionen ansvarsfrihet. Finansminister Anders Borg anser att utvecklingen har gått åt fel håll och att allt mer av EU:s pengar används på fel sätt. Och då är det bara en liten del av felaktigheterna som beror på fusk och bedrägerier med EU-stöd. Betydligt oftare handlar felen om svårigheter att förstå alla detaljer i lagstiftning och ansökningshandlingar, saker som EU borde kunna åtgärda. ”Det borde naturligtvis vara så att man la större energi på att använda pengarna på ett korrekt sätt” säger Anders Borg till Ekot.

  Enligt EU:s revisorer har det skett en ökning av felaktigheter när EU betalar ut till exempel joirdbruksstöd, regionalstöd och liknande. 2009 låg den sannolika felnivån på i genomsnitt 3,3 procent, år 2010 var det 3,7% och i den senaste rapporten, för 2011, låg felprocenten på 3,9 procent. Med andra ord – slöseriet har ökat år från år.

  Hälsningar Jan Ericson
  riksdagsledamot (M) och kritisk EU-vän 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s