Sveriges röststyrka består!

För svensk del kom tisdagseftermiddagens stora nyhet från Europaparlamentet som ett vårtecken. När EU ska bereda plats för att ta emot parlamentarikerna från det nya medlemslandet Kroatien i sommar, då får tolv medlemsländer ge upp mandat.

Men inte Sverige. Vi behåller hela vår röststyrka.

Det är Lissabonsföredragets regler som lett till att EU:s konstitutionsutskott fått räkna, och räkna om. Parlamentet ska först utvidgas med Kroatiens tolv mandat, till totalt 766, för att under nästa mandatperiod minskas till 751. På ytan en enkel räkneövning, men i själva verket ett politiskt spel om storlek och vikt. Antal mandat är inte bara en fråga om representativitet, utan också en fråga om nationell stolthet.

När Lissabonföredraget antogs stipulerade detta att inget medlemsland fick ha fler än 96 mandat. Tyskland, som idag har 99 mandat, måste därför släppa till tre. Övriga länder som blir av med ett mandat är Österrike, Rumänien, Grekland, Belgien, Portugal, Tjeckien, Ungern, Bulgarien, Irland, Kroatien, Litauen och Lettland.

Från början var det tänkt att även Sverige skulle förlora ett mandat.Österrike däremot, skulle få behålla ett. Men konstitutionsutskottet tänkte en gång till och lade ett förslag som tog fasta på en hållbar lösning, nämligen att Sverige som är större än Österrike skulle få behålla sitt sista mandat. Voteringen gav tio för och nio emot.

Men en och annan ledamot funderade säkert på begreppet ”avtagande proportionalitet”, det vill säga företrädare från stora EU-länder företräder fler medborgare än de små. I ljuset av denna krävde den ringa storleksskillnaden mellan Österrike och Sverige ett övervägande som inte stod i proportion till skillnaden. Det blev, enligt uppgift, lite grann en fråga där även tycke och smak spelade in.

Det hängde på en röst för att  rättvisan – eller minsta orättvisan – skulle segra.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s