Med det politiska våldet i blodet

Skärmavbild 2013-03-23 kl. 13.50.51

Migrationsminister Tobias Billström var ovarsam med sitt sätt att uttrycka sig när han blev intervjuad av Dagens Nyheter om asylrätten och vem som gömmer papperslösa. Han uttryckte sig rasistiskt när han blandade hår- och ögonfärg med egenskaper. För detta fick han skäll från hög och låg, från media och från sina egna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt behandlade honom på ett sätt som ingen minister tidigare fått känna av – utan att omedelbart avgå.

Men långt innan Reinfeldt sopade banan med Billström hade Ung Vänster sin uppfattning klar. Redan den 11 mars , alltså långt innan DN-intervjun publicerades, så meddelade Christoffer Hurtig, Ung Vänsters ordförande i Luleå och politiker i Luleå kommun barn- och ungdomsnämnd, sina twitterföljare att han ville ”… skjuta Tobias Billström”. Han skulle vidare ”… verkligen glädjas den dagen han dör”.

Ung Vänsters förbundsstyrelse gjorde inte en ”reinfeldtare” utan valde vänligen att uppmana Hurtig att avgå.

– Vi tycker att det här är ett väldigt allvarligt uttalande, som står i direkt motsättning till det som Ung Vänster står för, sa förbundssekreterare Hanna Cederin.

Andra skulle nog säga att Ung Vänster allt som oftast dyker upp där politiskt våld är för handen. Inte som organisation, men väl genom att enskilda medlemmar var och en för sig eller tillsammans agerar våldsamt. Det kan handla om hur man agerar mot exempelvis rasistiska grupper eller andra partier, om gatuaktioner som inom ramen för Reclaim the Street eller som i fallet Göteborgskravallerna 2001, som rött inslag i ett svart blocks våldsromantiska kamp mot demokratin.

Våldet har alltid legat nära till hands. Långt innan Hinke Berggren ansåg att ”… småmord vara alldeles utmärkta” var människor och människoliv av underordnad betydelse. I detta avseende skiljer man sig inte i något avseende från exempelvis nazismen. Vänsterns avsikt är att ”… ingjuta det gift som heter hat, så vi bliva mogna för vilket våld som helst”.

Våldet och hatet ingår i Vänsterpartiets politiska och kulturella arv, och har alltid legat nära till hands i vänsterns sätt att agera politiskt. Att en Ung Vänster-ordförande twittrar att han vill mörda Tobias Billström har sina historiska förklaringar. Hans ursäkt att det var en svart skämt är säkert ärligt menad, men hans våldstänkande har likafullt sina rötter i vänsterns historia.

Idag är Vänsterpartiet rumsrent. Dagens vänsterpartister agerar inte med våldet som metod inom det parlamentariska systemet. Det är med sina förslag och argument man avser att ”… sätta skräck i det härskande samhället” – för att ännu en gång lång ord av hispiga Hinke. Eftersom man numera utgör makten på många håll i Sverige – inte minst i Borås – så är det nog så att man mer sällan vill återvända till sina röda rötters revolutionära nit.

Men värderingar som säger att ett människoliv är av underordnad betydelse för det stora målet, de gör man sig inte av med hur som helst.

Nu har Ung Vänster gjort sig av med Hurtig. Hans ursäkt på twitter nådde endast en mycket liten del av samhället. ”Kommentaren om Tobias Billström är givetvis ett mycket svart skämt”, skrev han på lördagsmorgonen.

Det är något i sättet att uttrycka sig som känns igen. Hurtigs ord påminner om de ursäkter som SSU i Södra Älvsborg använde när man försökt förklara varför man skrev att ” Precis som Sovjetunionens kommunistiska parti stärktes under Josef Stalin, precis som Kinas kommunistiska parti stärktes under Mao Zedong, kommer vår rörelse att stärkas under den kampvilliga distriktsstyrelsen” i ett motionssvar.

Det var inte på allvar, det var ett skämt, det var en övning i debatteknik …

Att Ung Vänster har våldet i blodet torde inte förvåna. Men att SSU, vars moderparti Socialdemokraterna under lång tid gjorde sitt yttersta för att bekämpa sådana värderingar som ingår i Ung Vänsters politiska arv och kultur, inte har omdöme nog att uttrycka sig annorlunda är synnerligen förvånande.

Kan två så vitt skilda partikulturer verkligen fungera sida vid sida? Troligtvis inte, så länge det finns unga som Hurtig och SSU i Södra Älvsborg som slirar med värderingarna, och äldre som de socialdemokrater som ännu minns den tid då partiet kämpade för att hålla avståndet till vänsters våld och kommunismens omänsklighet.

5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Med det politiska våldet i blodet

 1. Karl

  Undrar om det är en tillfällighet att det är Ung Vänsters ordförande i Luleå, som är så våldsbenägen?
  Det var ju i Luleå som det grövsta politiska attentatet i Sverige, under 1900-talet, ägde rum. Med fem döda, varav två barn, som resultat av sprängningen av Norrskensflammans lokaler kan man instämma i att vänsterns historia har innehållit en del våld även om det inte var vänsterfolk som utförde det här dådet.

 2. Anders Johansson

  Angående politisk retorik om våld. Mikael Hermansson borde ägna ett par timmar åt att se filmen om Olof Palme och det hat som odlades av högern. Berätta gärna Mikael, om vilka det var som gödde hatet mot Palme. Berätta gärna i din nästa krönika om vilka det det var som gjorde klistermärken där Palme visades som en djävul. Berätta gärna Mikael var Gio Petre stod politiskt.
  Fortsätt gärna att berätta om vilka som sköt ihjäl 5 arbetare i Ådalen. Berätta gärna om Åkarpslagarna. Berätta gärna om vilka som stod Nazisterna nära under 30-talet. Berätta gärna vilka det var som var emot lagen om förbud mot barnaga. Berätta gärna vilka det var som var emot kvinnofridslagen.
  Berätta hela sanningen Mikael, för din egen trovärdighets skull.
  Efter att du berättat hela sanningen om högerns våld, skall jag gärna berätta om vilka våldsintentioner vänstern haft.
  Men först din berättelse, för du sitter på makten i din redaktion, och till den makten når vi inte.
  Fred, samförstånd och kärlek! Mikael!

 3. Anders Johansson

  Bästa Hattmonica.
  Mikael Hermansson använder rubriken ”Med det politiska våldet i blodet” för att föra till torgs att vänstern har våld som ett biologiskt inslag i vårt politiska arbete. Detta utifrån att en ung, förvirrad människa reagerar på Billströms rasistiska fördomar, och att denne unge människa skriver något idiotiskt på twitter.
  Nu till Åkarpslagen som handlade om att staten ska skydda strejkbrytare. När denna lag kom till svalt arbetarna i Sverige och enda vapnet var att gemensamt stå upp mot förtrycket. Denna lag användes i Ådalen 1931, där militär kallades in och besköt ett demonstrationståg och där 5 personer miste livet.
  Mikael Hermansson, och gärna du, och gärna så många som möjligt berätta i vilken omfattning som vänstern har använt våld i Sverige som en politisk plattform. När Mikael Hermansson använder Hinke Bergegren i sin argumentation blir jag mörkrädd, då han har fått rota djupt i arbetarrörelsens arkiv för att hitta honom.
  Hinke Bergegren hade aldrig någon ledande position, trots att han var aktiv i stort sett från att Socialdemokratiska partiet bildades. Hinke var en vindflöjel.
  Han hade dock en stor förtjänst, och det var det aktiva arbetet i att det skulle bli lagligt att använda preventivmedel. I detta uppstod RFSU, vilket har lett till att kvinnorna kunde ta ett steg framåt i sin kamp för jämlikhet med männen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s