En garanti för bidragsliv?

SSU har fått draghjälp från vänster i kampen mot sin egen partiledning. Även Vänsterpartiet vill garantera att unga arbetslösa ska få utbildning eller jobb till avtalsenlig lön inom 90 dagar.

Detta gör Vänsterpartiet för att man tror att ungdomsgarantin kommer att spela en stor roll på Socialdemokraternas kongress i Göteborg nästa vecka.

Vilket betyder: Genom att lägga sig nära vänsterfalangen och SSU hoppas Sjöstedt kunna sno sympatier om det visar sig att Stefan Löfven och partiledningen trilskas.

I Vänsterpartiets förslag är det tänkt att arbetslösa unga ska ta större plats i den offentliga sektorn och inom ideella organisationer. Lärlingsjobb ska subventioneras till 50 procent. Men först ska arbetsgivaravgiften för unga fördubblas. Hej matematik!

Arbetsmarknadsutbildningarna ska bygga på efterfrågan.De ska utformas så att de motsvarar ”verklig efterfrågan på yrkeskunskap och riktas dit där det riskerar att uppstå flaskhalsar och brister”. Såväl i storstäder som på landsbygden är både flaskhalsar och brister när det gäller tillgång på allt från teknologer till tandläkare. Kan ungdomsgarantins arbetslösa fylla hålen?

De utbildningsvikariat som ska tas fram ska ge vård- och omsorgsutbildade arbetslösa en chans, medan äldre anställda vidareutbildar sig. Den som undrar vad som händer med kvaliteten i omsorgsarbetet om de med erfarenhet ska ersättas av unga utan, den får vackert sitta på skämskudden till vederbörande lärt sig bättre.

Ord som ”undanträngningseffekter” med ett frågande tonfall, leder till frispark.  Invändningar som gör gällande att risken för ”bristande effektivitetsarbete” är påtaglig, den får gult kort.

Den som elakt påpekar att en 90 dagar lång väntan på att garantin ska öppna sina dörrar egentligen innebär en inbjudan till att spela tv-spel fram till dess – en avtalsreglerad och avlönad förlängd tonårstid – får se det röda kortet och åker ut.

Men ändå kvarstår faktum: Hur tänker Vänsterpartiet och för den delen även SSU hantera de risker som vidlyftiga välfärdslöften medför?

Allt från obegränsad sjukskrivningsrätt eller villkorslös och hög a-kasseersättning leder till att kravet på att ta jobb för sin egen försörjning minskar drastiskt. Varför ta de jobb som faktiskt finns om man kan få så mycket mer bara man väntar och är systemsmart?

Lägg därtill att det varken i Vänsterpartiets eller SSU:s förslag finns någon bortre parentes för när ungdomsgarantin ska upphöra. Åldersgräns, javisst. Och att garantin bara varar i ett år, det framgår av förslaget. Men hur många budgetår framöver är det tänkt att det ska kosta mellan 7,5 och 10 miljarder kronor årligen för att garantera allt detta? Räknar inte V och SSU med att garantin ska ha någon mer långsiktig effekt?

Nej. Det verkar inte så. Snarare tycks man vara inställd på att ungdomsgarantin ska bestå oavsett vad som händer på arbetsmarknaden. Ungdomsgarantin blir då i själva verket en egen näringsgren som kan komma att försvåra tillgången på arbetskraft ute på den öppna arbetsmarknaden.

Det finns mer som väcker misstankar: Vad betyder egentligen ”Genom att erbjuda arbetslösa ungdomar heltidsarbete med avtalsenlig lön under ett år ges de möjlighet att kvalificera sig för a-kassa”.

Hemska tanke – är det så att ungdomsgarantin i själva verket är tänkt att vara en inskolning till ett liv på bidrag?

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s