En enkel arbetargrabb från Ådalen talar

Efter att ha lyssnat igenom Stefan Löfvens första riktiga linjetal som partiordförande är det svårt att inte känna sympati för honom. Hans inledande ord om att ”Det här känns lite speciellt för en arbetargrabb från Ådalen” må ha varit aldrig så överregisserade, likafullt känns han som rätt man på rätt plats. Han är socialdemokrat och han leder ett parti som gärna vill framstå som något som en ”arbetargrabb från Ådalen” kan känna sig hemma i. Vi andra däremot, har vandrat vidare.

Man ska inte låta sig luras av ”Ådalen”. Det är snyggt snitt på kostymen och tygets vävning vittnar om att den som betalat har en stor plånbok. Dialekten och den lite buckliga näsan säger inget om denne mans sätt att leva nu. Inte heller vittnar hänvisningen till mammas skoteroverallsklädda framfart på moped i den ångermanländska hemvården sant om dagens Löfven.

Det var länge sedan det stor Explorer och Frisco på bordet hemma hos Löfven, om det nu någonsin har gjort det. Oftare är det nog Chateau Petrus och liknande i glaset. Som välberest Metallman har han fått det mesta av det bästa, inte sällan serverat på guldfat.

Ändå passar honom rollen som stolt socialdemokrat av anno 1963 ganska så bra. Lite för mycket feminism kanske, lite för mycket antirasism bara. Grabbarna på golvet på Hägglunds hade nog kliat sig i huvudet en hel del om han låtit på det viset när han svetsade och visade runt Olof Palme i fabriken.

Men det är med gott hjärta och öppen blick han kan läsa högt ur ett mycket välskrivet och dogmatiskt renlärigt tal:

”Jag såg hur andra människor tog ansvar – inte bara för sig själva utan faktiskt också för mig. De gjorde att jag kunde känna mig stark och fri. Därför blev jag socialdemokrat, för jag vill kunna dela den friheten med alla människor. Och vi är en frihetsrörelse, i själ och hjärta. Vi arbetar för ett samhälle där inget i arvet från ditt förflutna ska hindra framtiden för dig och dina barn. Ett samhälle där du kan vara modig, utan att vara mäktig.”

Det är vackert sagt. Det är nästan som när Karl Bertil Jonsson gjort väl i världen. Man vill bjuda honom på ett fikon.

Det är lätt att förstå varför den doft och de ljud som tränger fram ur talet känns så främmande för alla de twittrande, bloggande och tränande människorna i kongresshallen. Det är vetekrans, korvsmörgås och kokkaffe som sprider sig bland orden. Någon lägger undan ett dragspel. I utkanten  somnar en senior in i Folketshusvärmen. Bysten av Hjalmar Branting håller uppsikt över de församlade.

Det är en annan tid, en annan värld. Men det går inte att ta miste på att Stefan Löfvens ord avser att betyda något idag.

Stefan Löfvens stora ögonblick är högtidligt på ett sätt som skulle kunna misstas för tillkämpat nostalgiskt. Men han är äkta – också. Regianvisningarna i manus och fokusgruppernas gillanden och låtanden får inte bestämma allt. Till sin framtoning ligger han Ingvar Carlsson närmare än någon annan av sina företrädare. Något kontrollerad, något återhållen men samtidigt övertygande – om man gillar den här sortens underhållning.

Vem kan då vara så fräck att han, hon eller hen redan nu begär att få veta hur Löfven ska få ihop det hela?

Alla som lyssnar. Alla som undrar om Löfven och Socialdemokraterna har lärt sig sin läxa. Alla vi som tror att det kanske vore bäst om partiet försökte vara lite mer realistiskt och relevant i opposition. Det är mycket gnällvals. Det är många sura miner.

Visst. Det ska medges. Alla kort på bordet så fort talet är över är kanske inte nödvändigt, men stora löften kräver klara besked. Annars tilltar tvivlet. Varför lita på någon som säger vad men inte hur.

Att vara ”en arbetargrabb från Ådalen” räcker knappast som garanti och pant ända fram till valdagen.

Menar karln allvar med jobben får han allt vackert börja svara.

Men resten av dagen får fri. Lite till kan vi hålla oss. Och ett extra glas är han allt värd, oavsett vad som slås i.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s