Jahaja? Och nu över till verkligheten

Socialdemokraternas kongress närmar sig sitt slut. Baksmällan däremot, har redan satt in. Runt på kongressen i Göteborg vacklar ombud, lobbyister och journalister om varandra och undrar vad som beslutades. Veto? Eller … vadå?

Helt klart är att partiet har pekat ut riktningen. Socialdemokraterna gillar inte valfrihet. Socialdemokrater anser att kommunpolitiker ska ha större makt än medborgarna. Stefan Löfven ska passa sig så att partivänstern inte återkommer med förnyade krav. Idag veto mot nyetableringar, i morgon ett totalförbud mot alla alternativ.

Att en bred överenskommelse inom den statliga friskoleutredningens ram blir verklighet efter detta är knappast troligt. Socialdemokraternas partiledning orkar knappast med en svekdebatt så snart efter den överkörning man utsattes för bakom kulisserna. Konsekvensen är uppenbar: Stefan Löfven har fått sitt handlingsutrymme beskuret. Inga luddiga formuleringar i världen ger honom mandat för att komma överens med regeringen om nya regler och villkor för välfärdsföretagen.

Valfrihetshatarvänstern har fått tolkningsföreträdet – det är konsekvensen av kongressens beslut.

Men nu är det hög tid att gå ut i solen och invänta våren. Minns att detta bara var en kongress. Och minns att Socialdemokraterna får allt svårare att se medborgarna – väljarna – i ögonen efter det här, inte minst när frågan om vilka Stefan Löfven avser att bilda regering med. Nu återstår bara Vänsterpartiet. Miljöpartiet lär knappast vilja att alla beslut ska underordnas Socialdemokraternas vänsterfalang.

Minns därför också att det som hände på kongressen inte hände i verkligheten. Riksdagen ligger i Stockholm. Där fattas besluten – och inte i de skumma och syrefattiga rum där den socialdemokratiska kongressens kompromisser manglas fram.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s