Arnholms elakhet snällare än verklighetens

På söndag blir det debatt i SVT:s Agenda mellan jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) och Jimmie Åkesson (SD). Debatten säljs in med Arnholms träffande påstående om att  ”Det är män som hatar kvinnor som driver det partiet”. Det ska bli intressant att se och höra hur det ska bli något vettigt sagt med den utgångspunkten.

Det råder dock ingen som helst tvekan om att SD inte är ett parti som uppskattas av särskilt många kvinnor. I jämförelse med övriga så lider Åkessons av ett betydande kvinnounderskott.

I boken Nya svenska väljare beskriver Henrik Oscarsson och Sören Holmberg SD-väljarnas profil som behäftad med ”kraftig manlig slagsida”. Denna statsvetenskapens dynamiska duo konstaterar även att de invanda stereotyperna om vilka som väljer SD har bestått mellan valen 2006 och 2010.  Det är ”lågutbildade unga arbetare från landsbygden” som röstar på Åkesson.

Med reservation och respekt för såväl lågutbildade som arbetare och landsbygdsbor kan det nog med ganska så stor träffsäkerhet ändå sägas att det knappast är i dessa demografiska grupper som det står att finna någon mer utvecklad genusmedvetenhet. Så Maria Arnholm kan mycket väl ha rätt i sitt påstående att SD:s inträde i riksdagen är ett tecken på jämställdheten trots allt inte kommit så långt.

Men utgör verkligen SD-väljarna för den skull ”män som hatar kvinnor”?

Det är givetvis snyggt och effektiv att på detta sätt leda associationerna till Stig Larssons sexualsadistiska kvinnohatare i boken och filmen med samma namn. Men frågan är om inte Arnholm skjuter över målet genom att göra så. Ty själva idén med Larssons världssäljande intrig var ju att kvinnohatet i hans sammanhang levdes ut i högreståndsmiljö av ”bättre folk”,  inte av lågutbildade arbetare.

Nu är det ju trots allt ganska så givet varför hon valt att etikettera SD som hon gör. Och läser man i det som flyter fram i internets avloppsdiken, som Avpixlat och liknande, så är det inte svårt att förstå att hatet är ett bärande inslag i många SD-anhängares världsbild. Men Holmberg och Oscarssons profilering är såväl mer precis som träffsäker och avslöjande. Ty SD-väljare kännetecknas enligt dem, av att vara de som står längst bort ifrån den representativa demokratins idealväljare – den höglitande, intresserade, partiidentifierade och kunnige. SD-väljarna är allt annat än detta.

Det värdeneutrala undersökningsresultatet är mer förödande än någon elak oneliner som Maria Arnholm kan komma på.

Annonser

27 kommentarer

Filed under Uncategorized

27 responses to “Arnholms elakhet snällare än verklighetens

 1. Hans Blücher

  Det är möjligt att genusmedvetenheten är låg i SD-grupperingen. Men nog är känslan att sådant påstående förefaller vara såväl ensidigt som enögt i sin betraktelse. Eller varför inte som att sila mygg och svälja kamelkaravan? Beaktat genusmedveten bland flera av landets muslimer. Riktigt obehagligt och allvarligt är det uttalade och utbredda kvinnoförtrycket uppfattar jag i den muslimska ledningen. Detta framgick bl a i SVT´s granskande program i denna fråga, http://www.svt.se/ug/kampen-om-koranen. Därutöver och mig veterligen är det inte en enda SD riksdagsman som kommer i närheten av den moderate riksdagsmannen Abdiriska Waberi underliga och föråldrade syn på jämställdhet.

 2. Hector

  Den här bloggen faller väl under kategorin näthat va?

 3. Luttrad Luttradsson

  Att SD skulle ha ett starkt stöd på landsbygden är ett märkligt påstående. SD är starkast i ett antal skånekomuner som knappast kan betraktas som landsbygd. Däremot är SD som svagast i verkliga landsbygdskomuner i norrlands inland. Förklaringen ligger troligen i hur Oscarsson och Holmberg har definierat ordet ”landsbygd”. För dessa båda herrar är troligen allting utanför Stockholms innerstad ”landsbygd”!

 4. BtgP

  Jag är inte lågutbildad.
  Däremot har jag en månadslön på 50000, ögon att se med. Och en IQ på drygt 130. För min stackars pragmatiska själ finns det inget alternativ till SD.

 5. Torpeden

  Ja, enligt BT är Malmö landsorten! Vad är då Borås? Gödselstacken?

 6. Vart är sverige på väg

  Denna ledarblogg är kraftigt politiskt färgad. Följer PK-medias ohederliga resonemang och smutskastning. Själv har jag gått i skolan i 19 år men åsiktseliten är enligt mig helt ute och cyklar. Röstar på det idag enda sverigevänliga partiet. SD 2014

 7. Mikael Sjödin

  Den dag när även de fina ”högutbildade”, ”välbärgade” och ”kunniga” människorna tvingas att bli berikade av ”mångkulturen”, kommer bilden att bli en annan. I dagsläget kan dessa fisförnäma människor välja att avskärma sig från mångkulturen, i fina segregerade villaområden och stadsdelar. Men vänta bara tills t.ex. Södermalmsmoskén börjar med böneutrop, då får journalistmaffian smaka på sin egen medicin!

 8. Falkenberg

  Som nordmann som er glad i Sverige, spesielt landsbygda, syns jeg det er både skremmende og trist å se den forakten og hatet som svensk media- og politikerelite viser overfor arbeidere og folk som bor på landet, og ellers overfor folk som er så frekke å si at de er uenige i rådende politikk og samfunnsordning. Den typen holdninger som BT legger for dagen ville straks blitt fordømt som usaklige, udemokratiske og diskriminerende i Norge, om noen i det hele tatt skulle finne på å ytre noe så befengt. Bare en masse negative og tendensiøse karakteristikker, og ikke et eneste argument som går på sak. Men i Sverige har det blitt normen i debatten. Sverige holder i urovekkende høyt tempo på å forvandles fra et demokrati til et meningsdiktatur.

  Jeg vil anbefale svenske mediefolk, politikere og andre offentlige debattanter å gjøre noen lengre opphold i Norge for å studere samfunn, historie, politikk og offentlig debatt, så de kan lære noe om hva demokrati faktisk betyr.

  Les hva Knausgård sier om Sverige: http://www.klassekampen.no/61441/article/item/null/ser-verden-i-svarthvitt

 9. Funtaren

  ”…den höglitande, intresserade, partiidentifierade och kunnige. SD-väljarna är allt annat än detta.”

  Jag är högskoleutbildad, jobbar som IT-konsult med bra lön och gott rykte. Jag har tidigare röstat på Moderaterna och Kristdemokraterna eftersom jag har en konservativ inställning och ogillar oansvarigt experimenterande, sådant som exempelvis förstört både vår skola och vårt försvar.

  Jag har en tillitsfull attityd mot min omgivning och mot de politiker jag väljer. Jag utgår från att de ser till att vara kompetenta att utföra sina uppdrag. Men jag är också intelligent nog att se bevisen på att så idag inte är fallet. Det är därför jag röstar SD. De förtjänar fortfarande min tillit. De må vara gröna, men de är ärliga och hårt arbetande. Det är ovanliga egenskaper i dagens politiska Sverige.

 10. Ben jansson

  Man tager vad man haver, och i sin kritik mot sd haver artikelförfattaren intet annat än det gamla retoriska knepet att smutskasta. Jmf gärna denna artikel med lite mer begåvade. analyser. Vem som är i avloppet må vara i betraktarens öga.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vad-menas-med-islamofobi_8118066.svd

 11. Undercover

  Vi får inte synas i Sveriges television. Vi skall gömmas. Varför? Jag tar gärna del i debatter!
  Hälsar en SD anhängare, kvinna och invandrare

 12. Social konstruktion

  ” Och läser man i det som flyter fram i internets avloppsdiken, som Avpixlat och liknande, så är det inte svårt att förstå att hatet är ett bärande inslag i många SD-anhängares världsbild. ”
  Då vill jag rekommendera att Borås Tidning (BT) börjar att läsa Avpixlat. Om ni påstår saker utan att kunna belägga det EFTER att ha följt Avpixlat så blir det uppenbart för initierade att ni inte håller er till fakta och sanningen. Nu är det tyvärr så att lögnen har blivit ett redskap som används frekvent av PK-media och det verkar som om BT följer den taktiken.

 13. Peter

  Jag är civilingenjör och bor i centrala Stockholm. Jag är framförallt demokrat men med en vilja till ett samhälle med en anständig grundtrygghet för alla. Jag ogillar djupt totalitära ideologier som exvis könkommunism och islamism. Sverige är en demokratur. Det har det fria informations- och meningsutbytet visat bortom allt tvivel. Könskommunismen har i det närmaste ett fullständigt grepp om Sverige, invandringspolitiken helt obegriplig och vansinnig, försvarspolitiken otroligt illa skött, politiker och media gör gemensam sak för att försöka begränsa det fria ordet, forskning och utbildning ska ha könskommunistisk certifiering, mm mm. Enda maktfaktorn som hittills står utanför denna vansinniga, odemokratiska agenda är SD.

 14. Spanaren

  Mycket intressanta och givande kommentarer nedan! Tack för era synpunkter, tankar och idéer!!
  Låt oss se hur länge ni och undertecknad får stå kvar här i BT, innan suddgummit plockas fram.
  Sanningen går dock i längden inte att stoppa, och såväl låg- som högutbildad ser, hör, känner och förstår varthän vårt svenska samhälle nu är på väg, nämligen djupt in i klassiskt konflikts- och segregationssamhället. Kanske är det detta som är syfte och mål hos nuvarande Alliansregering och stödtrupperna från neokommunisterna MP(KD, FP och V räknas ej längre…); att skapa kaos och härska!
  Sorligt! Så sorligt, allt detta!!

  Därför; vakna, svensk! Gör din plikt 2014 och rösta på det alternativ som återstår, nämligen sverigevänliga SD! Ta del av deras program i helhet! Bli medlem! Påverka, bekämpa och stoppa galenskapen, penningslöseriet, den politiska likriktningen och översitterifasonerna!! Vägra PK!

  Mångårig ex. soldat och officer inom Kustjägarna, såväl i riket som utomlands. Analytiker Und. Står stark , då kuling blåser!
  / Observer

 15. Anders Karlsson

  Vissa undersökningar har pekat på att ca dubbelt så stor andel män röstar på SD, än kvinnor. Att därför säga ”Det är män som hatar kvinnor som driver det partiet” är ju väldigt långsökt.
  Vad tycker ledarbloggen om det muslimska synsättet på kvinnor? Vad tycker ledarbloggen om moderaten Waberis eller fd sossen Mustafas kvinnosyn? Vad tycker ledarbloggen överhuvudtaget om det faktum att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män i Sverige och att färre chefer är kvinnor, är det också SD’s fel?

 16. Domedagen666

  Upprepas lögner tillräckligt många gånger tror till sist människor på dem.
  PK Medierna kör denna taktik konsekvent och hittills framgångsrikt.
  Att hjärntvätt fungerar är väl dokumenterat genom historien.

 17. sollazappa

  Att ifrågasätta Waberi och islamska förbundet för deras unkna kvinnosyn och jämföra den med vilket parti som helst i riksdagen vågar inte pk-pressens skribenter göra och därför är dom inte värda att ta på allvar. Spaltryttarna rör sig alltför ofta i mångkulturbefriade reservat som t.ex Södermalm i Stockholm där en trerummare kostar ca 5 miljoner. Men att hacka på SD klarar dom av, hycklarna. Hade nu Åkesson gått ut med en kvinnosyn liknande Waberis så hade han fått springa gatlopp i pressen (med all rätt), men nu är ju så inte fallet. Att ta upp genusfrågan samtidigt som man diskuterar SD är helt enkelt inte relevant då det finns väsentligt större faror mot kvinnor än SD….

 18. Fd Moderat

  Jag sitter och deklarerar men tog på paus och hamnade här. Inkomst av tjänst ligger på mellan 700 000 kr upp till 860 000kr de senaste fem åren. Jag har kämpat i livet, studerat i 6 år och har examen från HHS. Jag är inte drabbad av mångkulturen i förorten men har vänner och bekanta som bor där. Jag ser varken ned på kvinnor, svarta, gula eller röda. Inte heller på lågutbildade män på landsbygden eller på någon muslim som bor i en förort. Däremot ser jag ned på uppblåsta journalister. Sverige måste ha världens sämsta journalistkår. Måste man vara PK för att bli det? Jag ser fram emot att kryssa för Jimmie Åkesson i nästa EU och riksdagsval.

  • Undercover

   Tack så mycket för din kommentar. Hoppas att Du har sett Jimmies vårtal från i går.
   Strålande retorik och en spirituell uppträdande av Jimmie. Han är helt fantastisk.
   SD 2014!

  • utrikeskorren

   Alltså ursäkta mig men jag känner att jag tyvärr måste korrigera dig. Du säger att vi har världens sämsta journalistkår. Jag påstår att du har fel. För att något ska kunna vara sämst måste det först existera, det är grundkriteriet. Eftersom Sverige inte har några journalister (borträknat Josefsson och några andra enstaka förmågor) så kan vi heller inte ha någon journalistkår. Och eftersom journalistkåren inte existerar så kan den heller inte vara sämst. Vad vi däremot har är en samling uppblåsta skribenter med livlig fantasi som stulit titeln journalist eftersom det ser bättre ut på visitkortet än titeln mytoman.
   Kände att jag var tvungen att påpeka detta faktum. Hoppas du ursäktar.

   • Fd Moderat

    Ja du har rätt Gudmundsson och Josefsson är två undantag. Det finns möjligtvis ett par till. Tänk om vi hade några genomsnittliga journalister från Norge, Danmark eller Finland som arbetade i Sverige. Då skulle folk förstå att SD:s politik till stora delar är regeringspolitik i många länder. Då skulle det gå upp för folk att David Cameron står Jimmie Åkesson närmare än Reinfeldt. Att SD:s försvarspolitik, kriminalpolitik och till och med invandringspolitik är i princip densamma som de Gamla Moderaterna. Framförallt skulle de utländska journalisterna kunna gräva fram mycket skit och skandaler inom invandringsindustrin och det slöseri av skattemedel som pågår.

 19. Det skulle vara oerhört uppfräschande att nån gång läsa en ledare där åsikterna baseras på vad man VET, inte vad man HOPPAS på.

  Men visst, kör på bara. Desperationen att försöka hitta en alternativ förklaring till situationen blir bara allt tydligare. Vad var det Sherlock Holmes sade en gång i tiden? ”Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth”?

  Kanske det är så enkelt att det finns människor av alla kön, alla utbildningar och alla liv som faktiskt TYCKER att SD har rätt och att de därför röstar på dem.

  The one that remains must be the truth.

 20. Både Katarina Larsson och Mikael Hermansson framstår som fullständigt verklighetsfråntagna människor, uppenbarligen.

  När man läser denna ”ledarblogg”, vilket jag skulle vilja kalla PK-blogg, och följer upp med kommentarer så har dessa två fejkjournalister 0 % medhåll.

  Fan vad löjligt det måste kännas. Ungefär som att slänga ut med metrev i handfatet, det nappar tamig fan aldrig, men vissa fortsätter ändå.

  Verklighetsuppfattningen var det ja .. hur var det nu med den Katarina och Mikael?

  Ta en kurs hos Janne Josefsson om hur man bedriver Journalistik, det förslår jag.

 21. Tobias

  Tråkigt att behöva läsa en sådan här ledare men å andra sidan, vad kan man förvänta sig av ett gäng självutnämnda ”journalister” på en avdankad landsortstidning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s