Avmaskera fotbollsvåldet!

I morgondagens BT skriver vi på ledarsidan om polisens reaktioner på alla insändare och debattartiklar om de maskerade AIK-supportrar som nyligen drog fram på Borås gator. Men diskussionen om fotbollsvåldet och en osund supporterkultur stannar inte där. Den har nu flyttat in i Rosenbad.

Djurgården sladdar i tabellen. Det ser mörkt ut för Järnkaminerna redan nu. Inte blir det bättre av att det mentala mörker och den istid som kallas supportvåld får ange tonen i klubben. När tränare, ledare och spelare hotas av ”fans” då har skiten bokstavligen träffat fläkten. Heder åt förre Djurgårdstränaren Magnus Persson som avgick. En klubb med en sådan supporterklubb borde åka ur mer än bara Allsvenskan.

Men lika lite som maskerade supportrar på gatorna är något som samhället ska acceptera, är supportervåld och pöbelfasoner bara Fotbollssveriges angelägenhet. Det är i allra högsta grad ett politiskt problem. Därför blev det naturligtvis väldigt pinsamt när såväl förre ministern Morgan Johansson (S) som förre partiledaren Lars Ohly (V) gick ut i sociala medier och gjorde sig lustiga över att statsminister Fredrik Reinfeldt kallade till presskonferens om konsekvenserna av hoten mot Djurgårdens tränare och klubbledning.

Varje gång Lars Ohly öppnar munnen i närheten av en fotbollsplan blir det stor humor. Vänsterledarens försök att väggpassa sig fram till större sympati genom att hänvisa till att han spelat med legendaren Lennart ”Nacka” Skoglund var kanske inte något som hans trovärdighet växte av.

Men förmodligen stämmer det där som sagts om twitter, att det som kan sägas kort och snabbt sällan sägs med någon större eftertanke. Johanssons och Ohlys inhopp i matchen

Det var naturligtvis bra att Fredrik Reinfeldt sa sitt om fotbollsvåldet. Tidigare ämbetsbärare som Ingvar Carlsson hade säkerligen agerat på liknande sätt om det inträffat under hans tid. Nu gäller det bara att ta kritiken och oron ett steg till, och Reinfeldt kan börja med att ta upp saken med polisen. Det går inte att tala om nolltolerans mot fotbollsvåld och polisen anser det vara taktiskt fulländat att låta maskerade huliganer ta över gatorna.

Så länge det räknas som en polisiär framgång när vanligt folk inte vågar gå ut, av rädsla för att hamna på samma gata som de maskerade, så länge kommer fotbollsvåldet att fortgå på alla nivåer i samhället.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s