Dags att rösta bort slutenheten

Affären Omar Mustafa har skakat om socialdemokratin. Reaktionerna på att Veronica Palm i lördags blev enhälligt omvald av Stockholms arbetarekommun har som utgångspunkt den slutenhetskultur som finns inom partiet. Den här gången kan inte partietablissemanget avfärda kritiken mot den insynsskyddade valproceduren som utslag av borgerliga och elaka påhopp. Det som hanteringen av Omar Mustafa visat är dels att slutenheten är överordnad regel, och dels att denna regel är skadlig.

Den som tror att det går att hänvisa alla framtida frågor om partikulturen till avdelningen för mediedrev, den gör sig löjlig.

När förre justitieministern Thomas Bodström går till storms mot slutenhetskulturen kan detta inte avfärdas hur som helst. Han har säkert sin agenda, men denna kan lika gärna bestå i viljan att ta i tu med problemet som med att lansera sin egen person ännu en gång. Avgörande blir hur precis hans kritik är.

Journalisten och författaren Christer Isaksson kan Socialdemokraterna. Han tror att partiet riskerar att omintetgöras om dagens slutenhetskultur skulle förbytas i öppenhet. Det ligger en hel del i detta, inte minst med tanke på de många lojalitetsband som finns mellan ledande socialdemokrater och som måste underhållas och bekräftas. Dagens partikultur påverkar hur man nominerar och utser sina förtroendevalda på alla nivåer.

Det finns inget annat demokratiskt parti som har kvar den ”demokratiska centralismen”. Den dog med murens fall och Sovjetunionens undergång.

Att det finns ett tryck uppifrån som omfattar alla nivåer i partiet, enligt råttan-på-repet-principen, gör att det också finns ett tryck uppifrån på att bevara denna kultur genom tystnad och mörkläggning. Varje val ska ske i total enighet, en enighet som påbjuds uppifrån. Kommunismens Högsta Sovjet och socialdemokratins Stockholms Arbetarekommun är i detta avseende inte uttryck för skilda kulturer – utan för exakt samma tänkande. Det är i tystnaden som makten bevaras och kan bestå.

Utan tystnaden, men i det öppna, blir lojalitetsbanden svårare att bevara. Det man vinner på en demokratisk valprocess är däremot respekt.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s