EU-beslut ger hopp om minskad bidöd

Nyss beslutade EU-kommissionen att det ska införa ett tvåårigt förbud mot tre så kallade neonikotinoider – bekämpningsmedel som utgör ett dödligt hot mot bin.

Det var i mars som EU:s expertkommitté inte kunde komma överens om ett förbud. EU:s egen myndighet för livsmedelssäkerhet däremot, var tydlig med att neonikotinoider utgör det tydligaste hotet mot den europeiska bipopulationen.

När frågan idag skulle behandlas av ministerrådet visade det sig att oenigheten bestod och att det inte gick att få kvalificerad majoritet för ett förbud.

Så här fördelade sig EU:s 27 medlemsstater i omröstningen: Storbritannien, Tjeckien, Italien, Ungern, Rumänien, Slovakien, Österrike och Portugal röstade nej. Irland, Litauen, Finland och Grekland avstod. Medan Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Spanien, Frankrike, Cypern, Tyskland, Lettland, Luxemburg, Malta, Holland, Polen, Slovenien och Sverige röstade för ett förbud

Enligt beslutsreglerna var det då upp till EU-kommissionen att avgöra frågan. Inom den stora tjänstemannaorganisationen rådde det dock ingen tvekan. Nu blir det ett stopp, men det kommer att gälla först från och med 1 december 2013. Här kan du läsa mer om beslutet.

Hur viktigt är ett förbud? Oerhört viktigt, och det är synd att det inte blev ett omedelbart stopp. På ett globalt plan står bin och insekter för pollineringen av närmare 70 procent av alla grödor. Den omfattande döden bland bin har förklarats med olika sjukdomar, förändrade ekosystem och inte minst den närmast obegränsade användningen av neonikotinoider.

Så innan någon ens andas något om EU-byråkraters klåfingrighet så kan det vara värt att läsa på lite. Man måste inte vara dum i huvudet bara för att man inte gillar unionen.

Här kan du läsa mer om neonikotinoider och bidöden.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s