Märkligt sätt att visa oro

Om man ska säga något positivt om Magdalena Anderssons ganska långa och inte så medryckande presentation av socialdemokraternas budgetmotion så var det att hon ändå visade ett stort engagemang för ungdomsarbetslösheten. Det är uppenbart att Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson är djupt bekymrad över att så många unga är arbetslösa. Desto märkligare då att den politik hon företräder innebär en stor ökad skattebörda just för unga.

Man kan ha olika uppfattning om exakt hur många nya jobb som halveringen av arbetsgivaravgiften för denna grupp har gett, men ingen kan på allvar mena att 14 miljarder kronor i skattehöjning på ungas jobb inte skulle ha stor effekt. Eller att det skulle kompenseras av de andra, mycket mindre, satsningarna som partiet vill göra.

”Skattechock” kallade Anders Borg det, och även om just ”chock” är ett ganska missbrukat ord överlag är det ganska passande i det här fallet.
Själv använder förstås inte Magdalena Andersson det ordet, utan talar om en förändring som ”haft tveksam effekt och att det är en dyr ordning.”

I just det där olika sättet att beskriva saker ligger också en stor skillnad mellan Magdalena Andersson och Anders Borg. Medan Anderssons Sverige är en nation på dekis, visar Borg upp bilden av ett land som står stabilt i en värld där många andra krisar.

 Ekonomerna Borg och Andersson är båda noga med siffror, så att beslå någon av dem för att fara osanning ska inte gå. Istället är den viktiga frågan vilka siffror som är relevanta och vilka jämförelser som spelar roll.

Olika väljare svarar olika på det. Men den har mest att vinna som kan beskriva en verklighet som väljarna känner igen sig i.

I tisdagens BT skriver vi på ledarsidan ännu en gång om ungdomsarbetslösheten, och om hur dagens debatt snedvrider proportionerna på problemet.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s