Lyssnar Löfven verkligen på forskningen?

Till de konkreta förslagen i Stefan Löfvens förstamaj-tal hörde löftet om en forskningskommission. Mårten Palme, professor i nationalekonomi , ska leda en kommission som ska ta fram fakta och erfarenheter från andra länder för att Sverige ska få lägst arbetslöshet i EU 2020. Kommissionens arbete ska vara klar 2014. 

 Det goda med det förslaget är att det visar på en ambition att ta in vad forskningen säger. Det som gör det svårt att omfamna det med samma entusiasm som Löfven, är att S inte visar samma öppenhet mot vad som redan är känt om ungdomsarbetslösheten. (läs BT:s ledare 30 april)

 Det handlar till exempel om arbetsrättslagstiftningen, där dagens utformning gynnar äldre och straffar yngre som står utanför arbetsmarknaden. Det är särskilt kännbart i ett land som Sverige där ingångslönerna är höga, och blir därmed ytterligare en faktor som påverkar benägenheten att anställa yngre och oerfarna.

Detta vet Löfven. Hur ska han agera när professor Palme påpekar detta? Ska S-ledaren välja att lyssna på forskningen även då?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s