Annat tonläge, bättre debatt

Invandring har blivit en viktigare fråga för framför allt yngre väljare. Det framgår inte minst av den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet.

Samtidigt har det hänt något med tonläget i partiledardebatten. Det har knappast  blivit hårdare och mer polariserat när det gäller hur man diskuterar invandringen, men möjligtvis har det blivit lite mindre av ”slå-Åkesson-med-handväskan”-läge. Det har blivit viktigare att markera avstånd till SD-ledarens politik än att faktiskt fördöma honom som person och hans parti som många väljares riksdagsval.

Med affären Omar Mustafa i färskt minne lät det lite väl utmanade att höra hur Stefan Löfven blev så familjär med SD-ledaren att han kallade honom vid förnamn. Men visst är förnamn att föredra om alternativet hade varit det som hans företrädare Håkan Juholt valde, nämligen att inte ställa upp i debatten.

Folkpartiledaren Jan Björklund hade dock en rakare relation med Åkesson. Argumenten från 1992, att det skulle leda till en katastrof när Sverige tog emot närmare 150.000 flyktingar från krigets Jugoslavien, har 20 år senare motbevisats av verkligheten. Idag råder inga skillnader mellan infödda svenskar och dessa flyktinggrupper när det gäller exempelvis sysselsättning. Flyktingarnas barn har däremot gått om infödda svenskars barn när det gäller antagning till universitet och högskola.

Åkesson kunde i sin tur lugnt ge motargumentet att övriga partier skönmålar läget genom att inte göra skillnad på invandring från Norden och Europa och ”den som kommer mer långväga från”.

Då log Björklund sådär som bara han kan göra. Åkesson förstod mycket väl varför: Om det gick bra då, varför skulle det inte gå bra nu och framöver?

 

 

 

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s