Säker Lööf, svarslös Löfven

 Jämställdheten blev första ämnet i kvällens partiledardebatt.  Lite otippat kanske, ser man till hur väljarna prioriterar hamnar den frågan långt under både jobb, skola och välfärd.
Men självklart kan man, som programledarna, undra hur det kommer sig att vi inte har fler kvinnliga partiledare i Sverige. Annie Lööf är ensam kvinna bland de åtta partiledarna ikväll, eftersom Miljöpartiet representeras av Gustav Fridolin, inte Åsa Romson.
Några enkla svar finns inte (även om Jonas Sjöstedt tror att det skulle bli bättre med kvoterad föräldraförsäkring, det vill säga att kvinnor och män får mindre makt över hur de använder sin tid).  Partierna har en läxa att göra, det är alldeles uppenbart.
Det handlar om rättvisa och lika villkor, sade Annie Lööf – att kvinnor måste få plattformar och platser. ”Det handlar inte bara om föräldraförsäkring eller kvotering i styrelser utan även om attityder.”
Därtill kan man säga att det handlar om förebilder. Och Annie Lööf, som på goda grunder kritiserats för sin hittills rätt svaga insats som partiledare, har så här långt haft en av sina bättre debattkvällar, med långt mer av den glöd och engagemang som tidigare lyst med sin frånvaro.
Borta var de osäkra leendena och försiktigheten som synts  i andra sammanhang. Annie Lööf dundrade på med skarpa frågor till Löfven om hur han tror att höjda skatter kan skapa fler jobb och varför han envisas med att jaga jobbskaparna.
Hittills har han inte kunnat svara henne.
Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s