Ett prov av värde

Sametingsvalet nu på söndagt må ursäkta, men nästa stora är EU-parlamentsvalet nästa år. Redan nu är Moderaterna klara med sitt provval, som egentligen inte innehöll några större överraskningar. EU-parlamentarikern och BT-krönikören Gunnar Hökmark toppar listan. Han fick 519 poäng. På sjätte plats kom riksdagsledamoten Cecilia Tenfjord-Tofby från Borås med 168.

En snabb blick på provvalsresultatet ger anledning till tre kommentarer:

1. Det ska mycket till för att utmana de tre första namnen på listan. Såväl Hökmark som Christoffer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt är redan på plats, har sin väljarbas och är – relativt – populära inom partiet. Åtminstone bland medlemmar, om än kanske inte i lika hög utsträckning i partitoppen.

2. Den tredje och fjärde platsen lär det bli huggsexa om. Att Anna Ibrisagic slutar öppnar för dragkamp om en plats – under förutsättning att partiet gör minst lika bra ifrån sig som i förra valet. för fler förändringar. Att partiledningen lär vilja skicka riksdagsledamoten Hans Wallmark till Bryssel, och ta hem Christoffer Fjellner till riksdagen, får betraktas som ett nollsummespel.

3. För första gången har en boråsare chans att hamna i parlamentet. Cecilia Tenfjord Toftby, som idag sitter i näringsutskottet, har en bred väljarbas att kandidera utifrån.Hon är hela Västsveriges kandidat. Även om Moderaterna lärt sig att det gäller att ha varvade listor – fem män och fem kvinnor på tioförstalistan i provvalsresultatet – så blir det också en fråga om personval och kampanjande. Kan Moderaterna i Västsverige också arbeta för Tenfjord Toftby ska hon ha en bra chans att bli partiets fjärde namn i Bryssel.

Vad händer nu? Provvalet är rådgivande. Nomineringskommittén kommer att arbeta vidare med att ta fram förslag till valsedel som kommer att föreläggas nomineringsstämman som ligger inom ramen för Moderaternas arbetsstämma den 17-20 oktober.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s