Hög tid att skrota Saaben

Ännu en gång står det ”Saab” i de svartaste rubrikerna. Tre ur Trollhätteföretagets sista företagsledning greps på måndagen och har suttit anhållna under tisdagen, misstänkta för grovt försvårande av skattekontroll.

De tre som tillbringat natten i Mölndalspolisens arrest är förre vd Jan Åke Jonsson, den tidigare chefsjuristen Kristina Geers och bolagets dåvarande finanschef Karl G Lindström.Tre namn som ofta hördes när General Motors först lade ner och sedan mot alla odds ändå sålde den svenska biltillverkaren med de osäljbara och förlustbringande bilarna.

Men ett namn saknas, nämligen Victor Mullers.

Den alltid lika välklädde holländaren med de många kontakterna inom den ryska finansvärlden, vars bolag Spyker Cars köpte Saab i början av 2010, hyllades då som Trollhättans frälsare av glada lokala sossar och fackpampar. Tillsammans med Jan Åke Jonsson tog han emot folkets hyllningar efter ett fackeltåg till fabriken.

Men någon frälsare var aldrig Muller. Snarare en falsk profet. Han kunde varken göra underverk eller rädda det företag som höll på att gå förlorat. Under Muller och Jonsson blödde bolaget ekonomiskt så till den milda grad att verksamheten blev anemisk, och i mitten av mars 2011 medgav Jonsson på ett styrelsemöte att bolaget var illa ute.

Utåt höll han dock skenet uppe, bara för att snart försvinna med ”personliga skäl” som ursäkt. Men Jonsson försvann inte spårlöst, ty han återfanns snart i Vattenfalls styrelse.

Hur kul känns det för ägarna? ”Mot bakgrund av det brott Jan Åke Jonsson är delgiven misstanke för anser vi att det är rimligt att han tar en timeout från sitt styrelseuppdrag i Vattenfall så länge denna process pågår”, sa Erik Thedéen, statssekreterare på finansdepartementet, enligt ett sms till TT från en av departementets pressekreterare.

Än så länge vet vi inte så mycket mer om vad som har hänt annat än att det finns en misstanke mot de tre, och att natten de fick tillbringa i arresten föranleddes av risken för kollision – att de helt enkelt skulle tala med varandra om misstankarna. Så vad som verkligen har hänt återstår alltså att få svar på. Men det faktum att Saabs sista tid omgärdades av så många mygelrykten och uppblåsta förhoppningar förstärker misstankarna om brott, och gör om något rubrikerna svartare.

Ordet Saab står inte längre för kvalitet, men är allt sedan starten förknippat med en viss uppfinningsrikedom. I ljuset av historien är det inte underligt att åklagaren valde att hämta de tre.

Det är angeläget att snabbt få detta utrett och klart. Sen är det nog bäst för alla, inte minst Trollhättan, om Saab får vila i frid

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Hög tid att skrota Saaben

  1. Kloka ord från BT. Jag vill minnas att den politiska oppositionen tyckte att staten skulle vara mer generösa mot Muller och att granskningen av honom var för noggrann och tog för lång tid. Han var ju en hjälte och skulle behandlas så. Vissa av oss var dock lite frågande till glorian. Oppositionen menade också att staten borde tagit över Saab ”i avvaktan på en annan långsiktig ägare”. Var nog tur att vi inte lyssnade på S, V och MP…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s