KD på rätt väg om Nato

 Sverige borde gå med i Nato, skriver Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna i sällskap med sina fyra företrädare på posten, bland annat tidigare riksdagsledamoten för Södra Älvsborg, Else-Marie Lindgren. I en debattartikel i Svenska Dagbladet uppmanar de därför sitt parti att ändra uppfattning.

Utmärkt så. Det är välkommet om även KD svänger och tar ställning för Nato.

 Hittills har Folkpartiet varit ganska ensamt i sitt argumenterande för ett medlemskap. Det vill säga Moderaterna är i princip för, men ligger lågt så länge Socialdemokraterna inte är med på noterna.  Och kanske också så länge opinionssiffrorna visar att fler är mot än för ett medlemskap, frestas man tillägga. 

 Sveriges förhållande till Nato är märkligt ambvivalent. Å ena sidan är vi tydliga med att medlemmar är vi minsann inte, å andra sidan är det som om vi förutsätter att vi kan åka snålskjuts och hoppas på hjälp den dag vi behöver.

Det håller inte. Det saknas anledning för att Sverige inte fullt ut gå med i den försvarsallians med vilken vi redan har ett utvecklat samarbete.

 Kristdemokraterna föreslår att försvarsberedningen får i uppdrag att utreda vad ett medlemskap skulle innebära. En bra början.

 Tillsammans har de också skrivit en motion till partiets riksting i frågan. Hur det går där återstår att se. Men de använder den tyngsta ammunition som väl finns i KD-sammanhang: de poängterar nämligen att partiets grand old man Alf Svensson också är för ett medlemskap.

 

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “KD på rätt väg om Nato

  1. Om nu risken för anfall mot Sverige bedöms som osannolik, varför då behöva söka stöd hos Nato? Nog borde det då räcka med att vi själva ombesörjer vårt försvar genom ett värnpliktssystem.

    Inmediasres

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s