Allt annat än en ”snackis”

Bilden av hur Charles Saatchi tar strupgrepp på sin hustru Nigella Lawson blev snabbt en nyhet. Två kändisar som bråkar på en lyxrestaurang i Londonstadsdelen Mayfair är givetvis något som kittlar nyfikenheten. Men som Lawen Mohtadi skriver i en krönika i Dagens Nyheter idag, så var det en bild son var uppseendeväckande  på ett annat sätt: Hennes ”kändisfejs är helt borta. Ingen leende, självsäker Nigella, utan en rädd och skamsen.

Hon är känd, förmögen, vacker. Gift med en konstsamlande miljardär, och kan äta alla sina måltider vid Londons bästa bord. Vad väger skammen av att bli misshandlad i offentligheten i jämförelse med det? Lite får hon väl tåla?

Ryggmärgsreaktionen när något sådant som drabbade Nigella Lawson inträffar,  är att betrakta det som underhållning. Allt som utspelas i kändisvärlden händer för vårt nöjes skull. Så ser logiken ut bakom medias fascination vid så kallade ”snackisar”. Men nu var det något annat vi fick se, och som var allt annat än underhållande. ”Så ser det patriarkala våldet vanligtvis inte ut”, skriver Lawen Mohtadi återhållsamt. ”Någonting som vanligtvis stannar mellan hemmets väggar pyste för en stund ut. De enormt spridda bilderna på hans händer om hennes strupe och hennes förskrämda ansikte kommer för evigt att vara en del av hennes  person. Av hans? Förmodligen inte.”

Plötsligt framstår snackisen i annan dager. Det vi talar om, delar och sprider är ett övergrepp. Inget annat. Och kändisskapet är ingen förmildrande omständighet. Vare sig för henne, honom eller för oss. Vi är delaktiga betraktare, inte neutrala. Detta är inget nöje.

Vi visar inte bilderna här. Den som vill se Nigella Lawsons utsatthet  med egna ögon behöver dock inte leta länge. ”Det privata ansiktets sårbarhet”, som Mohtadi skriver ”är inte längre bort än en googlesökning”.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s