Verklighetens försvar?

KD-försvar

Inför valet försöker regeringens minsta parti att profilera sig försvarspolitiskt, och med lyckat resultat. Kristdemokraterna har tidigare öppnat för att utreda frågan om svenskt NATO-medlemskap och i sin utvärdering av framtidens försvar, som presenterades idag av den försvarspolitiske talesmannen Mikael Oscarsson finns flera viktiga lärdomar. Kristdemokraterna förstår nämligen att vi när värnplikten avskaffades genomförde den största förändringen sedan indelningsverket, och som Oscarsson uttryckte det att ”ÖB ska ha en eloge för att han sa som det verkligen är”.

Rapporten föreslår tre åtgärder som vi än så länge inte har vågat diskutera i Sverige. Först och främst måste man skjuta till mer resurser till vad som är svenskt försvars nyckeluppgift: att försvara Sverige. Sedan kalla kriget har det varit högsta mode att fokusera på punktinsatser, men rapporten betonar att vi faktiskt också behöver soldater och artilleri. Deras förslag går ut på att man ska träna tre brigader som har till uppgift att försvara landet och att resten av försvaret ska användas för speciella insatser.

Dessutom föreslår kristdemokraterna att man under en invasion ska kunna försvara Gotland, Stockholm och andra nyckelområden. Säkerligen kommer detta att väcka åtlöje hos delar av vänstern som vill framkalla bilden av en höger som vill ha glänsande uniformer och skinande stridsvagnar. Men förslaget är viktigt då vi inte vet hur framtidens hotbilder kommer att se ut. Speciellt med tanke på situationen i Ryssland.

Slutligen bör påpekas att rapporten inte bara betonar det traditionella försvaret utan även föreslår inrättandet av en myndighet för cyberskydd. Det är inte en dag för tidigt då framtida krigföring med all säkerhet kommer att föregås av ett försök att slå fiendelandets IT-struktur. På det hela taget är det en översikt av svenskt försvar som både är verklighetsförankrad och som vågar att se in i framtiden. (David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s