Den snuskiga komedien

Silvio BerlusconiSå har ytterligare ett kapitel skrivits i farsen om Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi. Igår slog en italiensk domstol fast att den 76-årige multimiljardären haft sex med en minderårig, och dömde honom därför till sju års fängelse.

Men han kommer självklart att överklaga domen och även om det inte går igenom, så kommer han inte att behöva skaka galler. Italien har nämligen en lag som påbjuder att personer över 70 år inte sätts i fängelse.

Om det inte var så att fenomenet Silvio Berlusconi är på riktigt hade historien varit riktigt underhållande, då den innehåller penningtvätt, korruption och vilda orgier som bland annat involverar en förförisk egyptiska med artistnamnet ”Ruby”. På många sätt påminner  hela historien om en burlesk komedi som kunde skrivits av den romerske dramatikern Petronius. Men då det inte är fiktion utan en berättelse ifrån verkligheten, som involverar minderåriga prostituerade, maffiakontakter och Italiens framtid, så är det inte komedi utan något högst allvarligt.

Berlusconi kommer visserligen inte att hamna i fängelse, men domen kan få konsekvenser för Italiens ömtåliga samlingsregering. För han kan välja att lämna regeringen, han kan begära nyval och det kan mycket väl hända att de andra partierna ställer kravet att Berlusconi ska dra sig tillbaka från politiken helt och hållet.

Oavsett vad som händer är det tragiskt för Italien och farligt för EU att den politiska framtiden för en av unionens största ekonomier, beror på hur en korrumperad snuskgubbe kommer att hantera att han straffats för sina gärningar.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s