Mecenatens dilemma

Idag har Aftonbladet skrivit om riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) och hans kontakter med bloggen Avpixlat. Denna sida är ett samlingsforum för många av Sverigedemokraternas sympatisörer och publicerar med jämna mellanrum nyheter som skildrar det tråkiga faktum att också svartmuskiga människor, då och då, begår brott.

Tidigare har Ekeroth förnekat att han skulle ha ett direkt inflytande över sidans innehåll, förutom att han upplåtit sitt bankkonto så att de som skriver på sidan kan ta emot donationer. De ser sig nämligen själva som hotade, som martyrer, och Kent Ekeroth vill förmodligen att hans roll ska vara den välvillige mecenatens, som likt de rika och upplysta individer som på 1700-talet startade tidningar för att bekämpa det kungliga enväldet.

Problemet är bara det att Aftonbladet kan visa att Ekeroths band till sidan är betydligt starkare än vad han själv velat medge. Dessutom ses den inte med blida ögon ens av alla inom Sverigedemokraterna, då den bland annat hängt ut barn och uppmanat sina läsare att kartlägga journalisters bostadsadresser. För att ytterligare förvärra situationen så saknar den en ansvarig utgivare, vilket svensk media har haft sedan tryckfrihetslagstiftningen infördes. Allt detta samtidigt som den gärna vill bli betraktad som ett seriöst medieforum.

Att döma av det faktum att Ekeroths mejl läckts till den tidning som i SD kretsar kallas för ”Aftonhoran”, så har den inte heller en särskilt lojal redaktion. Partiledaren Jimmie Åkesson har inte heller råd att sparka Ekeroth då det är han som sköter kontakterna med gräsrötterna. Så att SD skulle distansera sig från Avpixlat är ungefär lika troligt som att Moderaterna skulle klippa banden till Svenska Dagbladet.

Men det finns en lösning på problemet och det är att göra Ekeroth till Axpixlats ansvarige utgivare, låta honom utöva ett redaktionellt ansvar, svara på kritik och bli åtalad om det är något på sidan som strider mot svensk lagstiftning. Avpixlat skulle då kunna ses som ett seriöst nyhetsmedium och Ekeroth skulle kunna få betalt för att spela rollen som martyr för yttrandefriheten, vilket han redan verkar stortrivas med.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s