Göran Hägglund vill kopiera Europa

Hägglund13Kristdemokraterna har under den senaste tiden haft politiskt otur. Efter att partiet öppnat upp för ett svenskt NATO-medlemskap presenterade de en genomgång av försvaret, men den nyheten drunknade i Kommunals strejk. Men det verkar som att partiet är någonting på spåret i försvarspolitiken. Ty efter vinterns och vårens debatt har statsvetaren Ulf Bjerled noterat ett ökat stöd för svenskt NATO medlemskap. Hans slutsats var att det är en fråga värd att ”ta debatten” om och den slutsatsen torde välkomnas av Kristdemokraterna.

Så visserligen var det en partiledare i motvind som klockan sju inledde den officiella Almedalsveckan ifrån stora scenen i Visby, men också en partiledare som varit med förr och vars frågor visat sig ligga i tiden, åtminstone en av dem. I intervjuer under dagen uttryckte Göran Hägglund en försiktig optimism, vilken också reflekterades hos partikamraterna. Jag talade tidigare med en högt uppsatt Kristdemokrat som hoppades att partiledarens tal skulle innehålla förslag om ”mer egenmakt”. När jag sedan frågade vad han menade förtydligade han det som att ”vi måste visa att vi vill fortsätta maktöverföringen från staten”. Ett klart, tydligt och, för många besvikna moderater, kanske också, betryggande besked.

När Hägglund på eftermiddagen kallade till pressträff för att berätta om kvällens tal lät han som en blandning av Tysklands förbundskansler Angel Merkel och Storbritanniens premiärminister David Cameron. Han informerade de samlade journalisterna att han tänkte prata om EU:s kärnuppgifter, sammanhållning då det finns ”tendenser att dra isär samhället” och öppna för ett femte jobbskatteavdrag. Han nämnde även att han i ett kort avsnitt tänkte ta upp regeringsfrågan, för att sedan i efter en låg utläggning landa i slutsatsen att ”vi inte kan leva med en regering som är splittrad”. En träffande beskrivning av Stefan Löfvens dilemma och det skulle inte förvåna mig om Alliansens partiledare har koordinerat sina uttalanden om just detta.

Själva talet lämnade inte åhörarna besvikna. Efter att ha introducerats av ungdomsförbundet KDU:s ordförande Sara Skyttedal började Hägglund, som för dagen var klädd i beige sommarkostym, att beskriva det socialdemokratiska Sverige som fanns när han premiärtalade 2003. Han slog också fast att Alliansen ”gjort det lättare för föräldrar att tillbringa mer tid med sina barn”. Detta genererade applåder och kan ses som ett meddelande till partiets kärntrupper om att vara stolta över vad man har åstadkommit. Han ägnade också en del av talet åt berättigad EU-kritik. Efter en åsiktsförklaring om att EU är en kristdemokratisk skapelse och att vi ska stanna i unionen kom kritiken. Göran Hägglund sa att ”för att EU ska vara handlingskraftig måste det ha en stark legitimitet”. Gott så. För EU-vännerna i dagens Sverige måste ta över EU-kritiken ifrån populisterna. Den europeiskt-konservativa ideologin skymtade också fram i förslaget om en klassikerlista och Husbykravallerna. Hägglund poängterade att gemensamma ramar gör det enklare att ”se oss själva i andra” samt att ”alla oavsett erfarenheter har ett eget ansvar”. Att döma av reaktionerna i sociala medier var det skrämmande att Hägglund vågade påpeka att vi har ett gemensamt kulturarv som alla ska få ta del av, och att han respekterar unga människor till den grad att också vågade ställa krav på dem. De riktigt politiska nyheterna var att Kristdemokraterna öppnar upp för ett femte jobbskatteavdrag och en höjning av maxtaxan för att minska storleken på barngrupperna.

På det hela taget var det ett lyckat tal. Det verkar som om Göran Hägglund vill fullfölja partiets taktik att locka till sig besvikna moderater. När han diskuterade regeringsfrågan gjorde han även skäl för smeknamnet Sveriges roligaste politiker. För att beskriva de rödgrönas samarbete användes en kortleksmetafor. Att spela kort skulle inte fungera för Stefan Löfven då denne ”låtsas att hela leken består av S”. Skämtet rev ned både skratt och applåder, och en rimlig slutsats är att Kristdemokraterna är beredda att kämpa i valrörelsen 2014 under ledning av en partiledare som är både rolig, ideologisk och villig att lära av sina europeiska vänner.
(David Lindén)

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s