Sveriges skickligaste populist

Jimmy13

Så var det dags för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att hålla Almedalsveckans andra partiledartal. Den korrekt klädde Sölvesborgaren talade för tredje gången i Almedalen, men han är faktiskt den som suttit längst på partiledarposten, om man räknar antalet år och samtidigt den som tillsammans med centerpartiets Annie Lööf varit ledare för ett riksdagsparti under kortast tid. Många, inte minst bland hans politiska motståndare, tycker att Åkesson är en motsägelse. Han är korrekt, vänlig och har till och med fått beröm av Jan Guillou. Tillsammans med en liten grupp vänner ifrån studietiden i Lund lyckades han förvandla en grupp brölande Karl XII-nostalgiker till ett mäktigt regionalt parti. På valnatten 2010 kom triumfen och resten är historia.

För Jimmie blev livet betydligt tuffare efter riksdagsinträdet, och det handlade inte bara om motdemonstranter och livvaktsskydd. Visionen om att skapa ett brett socialkonservativt parti likt demsom finns i övriga Europa har ideligen försvårats av interna stridigheter. Många partiföreträdare har inte följt den centralt fastlagda kommunikationsplanen och SD är därför inte värdiga representanter för den nolltolerans mot rasism, som Åkesson velat göra gällande. Men riksdagsinträdet har också inneburit framgångar. De har ett konstant opinionsstöd och vågar numera faktiskt då och då agera som ett konventionellt riksdagsparti. Ett exempel är denna Almedalsvecka.

Under måndagen höll Åkesson pressträff där han poängterade att partiet hade som mål att locka till sig fler kvinnliga väljare, den rättspolitiske talesmannen Richard Jomshof talade sig varm för syntbandet Depeche Mode i en P3 intervju och i radiotalkshowen Epstein och Nordegren i P1 tolkade Björn Söder en dikt av Werner Aspenström. En blandning av politik och nöje som blivit synonymt med Almedalsveckan. Men trots den gemytliga atmosfären så fanns problemen ständigt i bakgrunden. Dagen innan Åkessons tal hade ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand bjudit in europeiska gäster till Visby som representerade ungdomsförbunden för kontinentala främlingsfientliga partier från Frankrike, Belgien och Österrike. Detta markerade början på ett officiellt samarbete mellan dessa och SDU. Kasselstrand ses som tronpretendenten inom partiet och det är högst troligt att han kommer att utmana Åkesson om partiledarposten. Om han vinner kommer SD att bli ett kontinentalt nationalist fascistiskt parti.

Även om Åkesson eller någon annan rättroende SD:are aldrig skulle erkänt det, så hade han mycket att bevisa när han klockan sju inledde sitt tal ifrån stora scenen i Almedalen. Han var tvungen att tala till både potentiella väljare och till de rättroende för att bevisa för dem att SD står för en acceptabel politik. Samtidigt som han också var tvungen att övertyga kärntrupperna om att han inte hade övergivit dem.

Redan innan han syntes på scenen såg man att partiets slogan är ”Hela Sveriges parti” och det var så som Åkesson ville framstå. Talet kan också delas upp i att han dels talade till kärntrupperna och dels till potentiella väljare som han kallade för ”Sverigevänner i hjärtat”.

Åkesson inledde med att svara på Göran Hägglunds metafor om oppositionen som en kortlek med att likna regeringen vid spelet Rappakalja. Det hela var en tydlig polemik med Kristdemokraterna och man kunde ana en indignation över att KD faktiskt vågar vara konservativa. Han ville också framställa SD som humanitära och upprepade en slogan som i svensk debatt är lika gammal som Ny Demokrati, nämligen, den om att man ska hjälpa människor på plats och inte i Sverige. På 1990-talet handlade det om bosniska flyktingar och nu på 2010-talet gäller det Syrien. När han sedan rasade mot dem som befinner sig ”illegalt i vårt land” rev han ned stora applåder vilka fortsatte när han konstaterade att ”vilket av de gamla blocken man väljer så kommer man få Miljöpartiets migrationspolitik”. Man kan dock fråga sig om inte SD:s nästa steg skulle vara att vi ska skära ned på biståndet om vi minskar flyktingmottagandet. Ty nästa steg i retoriken skulle kunna vara att damma av ytterligare ett Ny Demokrati-argument, nämligen att ”allt vårt bistånd går till totalitära kommunistdiktaturer” eller något i den stilen.

Således har SD utsett MP till huvudfiende och troligtvis tackar MP för gratisreklamen. Men efter detta budskap till kärntrupperna inleddes Åkessons inbjudan till en ny potentiell väljargrupp, vilket är kvinnorna i välfärdssektorn. Åkesson inledde denna inbjudan med en av världens äldsta politiska metaforer. Han hade fått ”ett brev” av en äldre kvinna som minsann var undertecknat med ”Sverigevän i hjärtat”. Efter detta räknade han upp en rad anledningar till varför just kvinnor skulle rösta för Sverigedemokraterna och det mesta kan summeras med att det handlade om kriminalitet och mer pengar till välfärden. Allt till alla.

Konkret handlade det om att man skulle skjuta till mer pengar till kvinnodominerade yrken och att kvinnor minsann inte var intresserade av feministisk jämställdhet. På många sätt var det en intressant åsiktsförklaring, och Åkesson lät som en gammal socialdemokrat.

Tyvärr var detta avsnitt för kort och som BT krönikören och statsvetaren Stigbjörn Ljunggren konstaterade så kunde han börjat ”direkt med brevet”.

Slutligen kan man dock säga att det var ett traditionellt Åkessontal och att han återigen har stärkt sin ställning som en av Sveriges skickligaste populister. Men om de kvinnor Åkesson vill locka kommer att låta sig frestas av dessa Almedalsutspel återstår att se. Han ska nog inte hoppas på för mycket i sin strävan att tvätta bort stämpel hos Sverigedemokraterna som ett gäng grabbar med dåligt ölsinne och dålig kvinnosyn.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s