Gustav Fridolin höll dörren öppen trots vänsterretorik

Skärmavbild+2013-07-02+kl.+15.54.05

I nuläget vill både regeringen och oppositionen ha med Miljöpartiet och det vet partiet om. Under denna mandatperiod har MP varit riksdagens mest självständiga parti och bland annat ingått en överenskommelse med regeringen när det gäller invandringspolitiken. Målet har varit att maximera partiets inflytande för att efter nästa val få ingå i en koalitionsregering. Det är också tydligt att man lärt sig läxan från valrörelsen 2010. Numera sällar man sig inte till ett lag utan hävdar istället att man vill ”bryta blockpolitiken”.

Trots att Gustav Fridolin ikväll lät som en vänsterpolitiker när han höll MP:s partiledartal, så skall man ha detta i åtanke. För tolkar man MP som en del gör i sociala medier såsom ”Nya Vänsterpartiet” urskilde man inte det faktum att Fridolin, trots sin storstilade retorik höll alla dörrar öppna. Precis som de två tidigare talarna inledde han med ett skämt för att få skrattarna på sin sida. Men denna gång beskrevs inte Alliansen som spelet Rappakalja utan liknades vid TV-serien The Big Bang Theory som bland annat handlar om en hyperintelligent ung man som har problem med sitt känsloliv.

Efter detta lovade han att MP skulle räcka ut en hand över blockgränsen för att riva upp FRA lagen och fick in en pik mot SD:s partiledare när han adresserade publiken som ”världsmedborgare” och ”Sverigevänner”. När han därefter presenterade sin inrikespolitiska vision, ty Fridolin har inte planer utan ”visioner”, lät han nästintill som en Folkpartist årgång före Alliansen.

Man skulle avstå från ett femte jobbskatteavdrag för att istället satsa på en bättre arbetsmiljö inom skolan och vården. Dessutom skulle man introducera en femårsplan för klimatet och ”minska regelkrånglet” för företagen. Det sistnämnda följdes av ytterligare en inbjudan till Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet om någon form av överenskommelse. Slutligen framhöll han att MP stod för en ”ny arbetslinje” där det fanns ”visioner som är lite större än mer pengar i plånboken”.

På det hela taget har Miljöpartiet förändrats. De är inte längre EU-motståndare och Fridolin hade en vettig poäng när han poängterade att ”EU behöver riktiga vänner”. Men det är också ett parti som i nuläget vill positionera sig både åt vänster och höger. Risken som språkrören Fridolin och Åsa Romson står inför är att det går bra i valet, men att de inte får del av regeringsmakten. Men ikväll höll han ett bra tal och det är många Almedalsanalytiker som kommer att tolka det som ett vänstertal. Men det är att underskatta Gustav Fridolins förmåga. Han vet att partiets verkliga framtid kommer att avgöras i nästa omgång regeringsförhandlingar. Det är då många av hans kvalitéer kommer att testas. Gustav Fridolin har karisma och det vet han. Frågan kvarstår dock om han får åka statsrådsbil efter valet.

(David Lindén)

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s