Fredrik Reinfeldt i Almedalen: om konsten att prestera under press.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Under våren har det nästan blivit en vana att spekulera om statsminister Fredrik Reinfeldts avgång. Lagom till Almedalsveckan publicerade tidningen Fokus en artikel om finansminister Anders Borg, där han beskrevs som både kronprinsen och makten bakom tronen. Tidigare under veckan har det spekulerats kring olika regeringsbildningar efter valet, och alla som betydde, eller vill betyda något menade att nu är Reinfeldt ”på väg ut”. Den förhoppningen, eller farhågan och det beror på vem du frågar, motbevisade statsministern i sitt Almedalstal.

Moderaternas politiska offensiv började redan på morgonen innan talet. Partisekreteraren Kent Persson hade då en debattartikel i Svenska Dagbladet, som handlade om hur man skulle lösa ungdomsarbetslösheten och fortsätta att sköta statsfinanserna. Moderaterna ses fortfarande ses som krishanterarna, vilket är deras och Alliansens stora tillgång. Så man kommer att göra det regeringspartier har gjort i alla tider: gå till val på förtroende och tillförsikt.

Offensiven fortsatte när statsministern höll pressträff inför talet. Då gav han två konkreta besked. Avgiften till A-kassan skulle sänkas och man skulle subventionera jobb till arbetslösa ungdomar. Två konkreta åtgärder som i sig inte vinner val och när Reinfeldt på kvällen talade fanns det inga tecken på att det skulle vara en ledare som är på väg ut.

Reinfeldt inledde konventionellt med manus. Men när han häcklades av några utsända bråkstakar tillhörandes nazistiska Svenskarnas Parti glimmade det till och han avfärdade dem med att ”jag kommer till er men lite senare”. Denna kyliga avspisning genererade stora applåder.

När han sedan talade om de åtgärder som regeringen ville införa, nämnde han bland annat ungdomars inneboende kraft och prisade företaget McDonalds kampanj som går ut på att de tror på många människor. Det var självsäkert och en klar markering mot politiska motståndare. Socialdemokraternas tidigare partisekreteraren Marita Ulvskog skrev på microbloggen twitter att hon undrade om McDonalds ger pengar till Moderaterna. Själv tog jag mig då tid att svara att Moderaterna kan gilla ett företag utan att kräva sponsring.

Med den nya stimulansen för ungdomsjobb skulle man enligt Reinfeldt kunna skapa trygga och avtalsenliga jobb också för ungdomar. Han lovade också att man skulle importera konceptet om lärlingsplatser samt en sänkning av A-kasseavgiften. Detta skulle i valrörelsen 2014 ställas mot vad han kallade för oppositionens ”bidragslinje”.

Efter dessa regelrätta valrörelsebesked kom han in på framtiden och regeringsfrågan. Han poängterade bland annat att vi i Sverige har haft fred i hela två hundra år, och det är något som torde upprepas i svensk debatt. När han sedan konkret nämnde regeringsfrågan poängterade han att Sverigedemokraterna aldrig skulle få vara med i en borgerlig regering. En tydlig betoning och ett välkommet besked, då Stefan Löfven med sin tystnad vägrar ge besked om någon form av regeringsalternativ. Slutligen när han beskrev de rödgrönas ovilja att förbereda sig använde han liknelsen om att förbereda sig för ett Maratonlopp och det generade också stora applåder.

Fredrik Reinfeldt är bäst under press och det visade han i Almedalen. Kärntrupperna tillfredsställdes. Han pekade med hela handen mot framtiden och nu vet vi att Alliansen kommer att gå till val med en statsminister som vill få förtroende för en tredje mandatperiod.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s