Upp till militären

mursi

Den senaste tidens oroligheter i Egypten lät länge som ett eko av revolten mot diktatorn Hosni Mubarak. Återigen var det ungdomar som stod i centrum och nyligen påpekade BT:s gäst-krönikör Elisabeth Braw att sociala medier åter spelade en avgörande roll när det gällde att organisera upproret. Skillnaden mellan Hosni Mubarak och presidenten Mohammad Mursi var att den senare valdes i ett någorlunda demokratiskt val. Och när han valdes var det många svenska debattörer som bortsåg från att hans parti, Muslimska Brödraskapet, velat införa teokrati och att dessa tidigare bland annat översatte Adolf Hitlers Mein Kampf. Dock visade sig Mursi vara en betydligt mer liberal politiker än många fruktat och han lovade exempelvis att respektera fredsfördraget med Israel.

Nu verkar det som att han störtats från sin post, men vi har nuläget ingen bra bild av händelseförloppet. Det vi vet är att Egyptens överbefälhavare har annonserat att han temporärt har ogiltligförklarat Egyptens nya och demokratiska konstitution. Samt att Egyptens överdomare nu ”temporärt” kommer att ta över presidentens befogenheter. Om man ska försöka tolka tillkännagivandet så är det inte en seger för några ungdomliga ”revolutioner” utan ett tecken på att den egyptiska militären åter har tagit makten.

Militären i Egypten är den samhällsinstitution som i princip har varit oförändrad sedan landet blev fritt från Storbritannien. Under kalla kriget tränades den först av Sovjetunionen, sedan av USA och trots sitt dåliga rykte har den efter revolutionen setts som garanten för att det egyptiska samhället inte skulle sönderfalla i anarki. Dessutom är det en institution som inte har påverkats av Egyptens ekonomiska kris. Att armén nu ”temporärt” tagit kontroll av landet har dessutom välkomnats av en del egyptier.

Nu återstår det att se vad de tänker göra och om arméchefen kommer hålla sitt löfte att införa nyval.

(David Lindén)

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s