Jonas Sjöstedt: mannen som inte vill sitta i regering?

Bild

Under sin tidigare partiledare Lars Ohly brottades Vänsterpartiet med ett rättmätigt image problem. När han efterträddes av Jonas Sjöstedt trodde många att det skulle leda till att partiet, äntligen, gjorde upp med sin historia. När han mötte pressen inför talet verkade det också som han styrt partiet i rätt riktning. Sjöstedt nämnde då att Vänsterpartiet fann det ”rimligt” att det i grundlagen fanns ett skydd för den privata äganderätten. Det är ett glädjebesked från ett parti som länge haft sloganen ”egendom är stöld” som sin informella ledstjärna.

Nu ville Sjöstedt att också äganderätten för det ”gemensamma” skulle skrivas in i grundlagen. För att exempelvis sälja en kommunal vårdcentral skulle det enligt Vänsterpartiet behövas 3/5 majoritet i exempelvis kommunalfullmäktige, eller att det skulle gå ett val mellan att beslutet togs och ratificerades. Man kunde tro att det var ett tecken på att partiet nu valt att kompromissa för att ingå i en eventuell regering, men då hörde man inte själva talet.

Det var ett klassiskt populistiskt vänstertal. Sjöstedt började med att diskutera jämlikhet och menade att det mesta av samhällets orättvisor var borgerlighetens fel. Det var därför ”vi behöver en ny regering”, ty det handlar faktiskt om kvinnor och jämställdhet! Men det behövs dock ingen ny regering för det stora antalet kvinnliga företagare vilka gynnats av alliansen. Man kan undra om delar av vänstern betraktar dessa som någon form av könsförrädare.

Efter detta kritiserade han utförsäljningen och var då storsint nog att medge att det ”började redan på socialdemokraternas tid”. Men det fanns ingen fördjupning eller diskussion om att exempelvis fastigheter faktiskt byggs och till stor del drivs av privata företag. Det var ren populism för att rida på den påstådda anti-vinst våg, som ignorerat att andra mätningar visar ett starkt stöd för rätten att välja.

När han sedan nämnde regeringsfrågan poängterade han att Vänsterpartiet aldrig skulle släppa fram ett borgerligt parti i regeringen, och det var ett intressant besked. Med tanke på att bland annat Dagens Industri har skrivit om ett potentiellt samarbete mellan Socialdemokraterna och Folkpartiet.

Precis som de andra talarna idkade Sjöstedt även högläsning. Men denna gång var det från författaren och debattören Nina Björk som numera gjort sig känd som ”konsumtionskritiker”. Det var en tydlig signal till att tillfredsställa kärntrupperna om att vänstern ska representera ”riktig vänsterpolitik”. Men hans problem var att hela talet var en tydlig signal om att partiet inte är beredda att kompromissa i en eventuell regering.

Jonas Sjöstedts tal var en nostalgitripp. En saga om det Sverige som en gång var, och nu inte finns, i all fall enligt Sjöstedt. När vi ägde allt ”gemensamt” var världen perfekt. Men han nämnde ytterst lite om den viktiga regeringsfrågan. Slutsatsen är därför att han inte vill sitta i regering utan satsar på att maximera det egna antalet röster.

(David Lindén)

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Jonas Sjöstedt: mannen som inte vill sitta i regering?

  1. Otroligt bra analys och recension av Jonas Sjöstedts tal idag. Han är totalt blockerad vid vinstfrågan, som på ytan låter så självklar men som är långt mer mångfacetterad än att bara stoppa skattepengar till riskkapitalister. För faktum är att 85 % av vården fortfarande är offentlig och den del som är privat fungerar på många ställen mycket väl. Sjöstedt försöker flirta med alla utom borgarna så jag ser hans tal som ett rent kuppförsök mot MP och S. Ju mer oreda och kannibalism på vänsterkanten, desto bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s