Skillnaden på nostalgi och analys

DOGGE

Debattören och hip hop artisten Douglas Léon (Dogge Doggelito) menar i en debattartikel i Aftonbladet att ”landet vi kallade Sverige finns inte längre kvar”. Artikelns budskap kan sammanfattas med att allting numera är dåligt, på grund av att ”vi har en regim i landet som inte vill oss väl” och att allt var bättre förr. Det som är intressant är inte själva budskapet utan att han genom hela artikeln far med direkta osanningar.

Han hävdar till en början med att ”barnen var prioriterade” i detta mytomspunna förr i tiden. Som doktorand i 1900-tals historia undrar jag vilken del av efterkrigstiden som han syftar på. Är det 1940-talet då romska barn inte fick gå i skolan, 1970-talet med övergreppen på barnhem eller kanske 1980-tal då rasism och främlingsfientlighet fortfarande kunde vara utbrett bland lärare?

Vidare så hävdar han att ”man kunde gå in på bostadsförmedlingen och få en bostad samma dag” och jag undrar verkligen vilken förmedling som han gick till. Bostadsbristen har nämligen varit en fråga i svenska storstäder sedan 1960-talet, då statsminister Tage Erlander pressades hårt om just detta i en intervju av skjutjärnsjournalisterna Åke Ortmark, Gustaf Olivecrona och Lars Orup.

Det verkar också ha undgått författaren att posten numera kan skickas ifrån betydligt fler ställen än det tidigare var postkontor och att Treo numera kan köpas på Konsum. Detta kan man förstås ha åsikter kring, men när han sedan säger att det gamla Televerket hade ”koll på alla sladdarna” så måste det påpekas att det är osanning. Det gamla Televerket hade långa väntetider på att installera telefoner och att inhandla en trådlös telefon utomlands kunde leda till åtal.

När han också hävdar att det tidigare fanns en ”känsla av sammanhållning” som inte längre finns så undrar jag om han inte skönmålar sin egen ungdom. Kanske har han glömt den tid rasismen och homofobin var utbredd och accepterad. Dagens Sverigedemokrater är betydligt mer verserade än 80-talets skinnskallar och 90-talets Ny Demokrati. Om han vill ha en påminnelse om det förflutna rekommenderas Gellert Tamas bok Lasermannen eller Jonas Gardells serie Torka aldrig Tårar utan handskar; den senare för att få en inblick i hur det var att vara homosexuell ”förr i tiden”. Om han dessutom vill hitta vetenskapligt stöd för tesen om att Sverige har blivit mer tolerant borde han konsultera SOM-rapporterna från universitetet i Göteborg, vilka årligen mäter svenskarnas attityder i en rad frågor.

Sammanfattningsvis bör sägas några ord om nostalgi. Alla människor längtar någon gång tillbaka till en tid som de själva tycker var bättre, och i många fall sammanfaller deras uppfattning av tidsandan med att de då var yngre och mer optimistiska.

Jag känner inte artikelförfattaren personligen, men att döma av artikeln så vill han adla sin egen saknad av den tid som flytt till att bli ett inlägg i den politiska debatten.

(David Lindén)

Annonser

38 kommentarer

Filed under Uncategorized

38 responses to “Skillnaden på nostalgi och analys

 1. Pingback: Detta rörde visst upp de moderata känslorna | Ann-Sofie Wågström´s Weblog

 2. Jimmy

  Fantastiskt analys som slår det mesta jag läst i både saklighet och enkelhet!

 3. Jag vet nu inte hur gammal du är (dvs. vilken erfarenhet du baserar ditt inlägg på, förutom länkar) men tro det eller ej jag har varit i Sverige sen 1969 och många andra som lever idag har funnits här i Sverige ännu längre, och för mig är inte historien och min erfarenhet en ”myt”

  Du kanske var för ung på 80-talet? Då kastades det bildligt talat bostäder på folk. man rev miljonprogram för att det inte fanns hyresgäster. Jag anmälde mig till den statliga bostadsförmedlingen när jag blev utsparkad från föräldrahemmet när jag var 18 och fick lägenhet snabbt (tog inte ens en månad att få en lägenhet enligt mina krav om jag inte minns fel) Jag själv gick 1981 in på Scanias personalavdelning, bokstavligen ”från gatan” och frågade om de hade jobb. En vecka senare gick jag på inskolning då jag inte hade någon som helst erfarenhet av arbetslivet. Och jag var inte den enda tror jag. Senare så åkte Scania till norge och raggade folk som de härbägerade på hotell när bostäderna så småningom tog ”slut”
  Jag kommer till och med den tiden då man fick 100% i sjukersättning när man var sjuk. Visst kan man vara kritisk till det som sägs idag, men att förolämpa folks intelligens som du gör i detta inlägg gör att man har svårt att ta ”motståndarsidan” på allvar.

  • Anita Hallgren

   Utmärkt! Har samma erfarenhet.
   född 9/1-42

  • z

   Du menar precis som man kan göra nu?
   Inga problem att komma in från gatan och få ett jobb, om det nu är önskvärt.

  • Johan

   På vilket sätt förolämpas folks intelligens? Jag förstår verkligen inte din reaktion.

   Tycker att det i denna ”förolämpande” text finns utrymme att tycka att mycket var bättre förr, men att man kanske ska erkänna att ALLT då rakt inte var bättre. Och att Dogges artikel i Aftonbladet var en ganska klar skönmålning av ”förr” och en kanske lite väl negativ bild av dagens situation (även om det finns uppenbara problem med inte minst ungdomsarbetslöshet – men problem det har man haft historiskt också). Och till skillnad från Dogges inlägg fanns någon slags koppling till fakta här.

 4. Christian

  Mycket bra inlägg som i en väldigt saklig och lugn ton beskriver och bemöter Dogges inlägg i debatten!

 5. Johan

  Uppenbarligen är det många som kan identifiera sig med det Dogge skriver och detta borde vara skäl nog att inte bara tolka hans upplevelse som nostalgiskt dravel. I analysen här lyfts handplockade exempel ut från här och var i svensk historia som ett sätt att, som jag tolkar det, påvisa att dagens samhälle minsann är bättre än det var förr. Att rasism och homofobi betonas är väldigt intressant, särskilt när skribenten verkar vara medveten om att partier och organisationer förr var mer öppna med detta hat (och var således lättare att ta avstånd ifrån och argumentera mot). Personligen är jag mer oroad för dagens opportunistiska kappvändarpolitik, där det gäller att utåt säga det som de flesta personer, enligt alla underbara undersökningar, vill höra. Detta oavsett vad man egentligen står för eller vill åstadkomma. Det är svårt att kritisera personer för åsikter de säger sig inte ha, men åsikter som ändå tycks finnas där i handlingar och attityder.

  Bra skriven ledare men jag vet inte om jag håller med om att det Dogge skriver om helt saknar essens på grund av att det vid olika tidpunkter i svensk historia har funnits andra företeelser att ta avstånd ifrån…

  • Anita Hallgren

   Instämmer, med ett undantag. Delar inte åsikten om att ledaren var bra skriven, den var definitivt inte med sanningen överensstämmande.

 6. kn

  Bra skrivet. Men lägg märke till att David inte tar upp den (i mitt tycke) ganska kraftiga omfördelningen av pengar från ”vanligt” folks plånbok till de som vi brukar kalla rika. Jag ser att jag formulerar mej dåligt, men det har blivit något mer ojämlikt i Sverige.

  • z

   Vad är jämlikhet?
   Att alla får lika mycket pengar för olika arbetsinsats?

  • Johan

   Nja, mer korrekt är att det sker mindre omfördelning från rika till fattiga idag än förr (dock fortfarande stor omfördelning internationellt sett, men absolut inte världs-”bäst” på detta längre). Så ja det är mer ojämlikt idag än det tidigare varit, men det blir lite snurrigt när man ser det som att fattiga ger pengar till de rika när de rika även idag betalar betydligt mer inte bara i kronor utan även i procent till skola, vård, bidrag osv.

 7. Ivan

  Du har helt rätt i dina exempel. Det innebär dock inte att du har rätt i din analys. Förr kunde man visst få en bostad på dagen. Det har jag själv fått vid ett par tillfällen när förhållanden tagit slut och jag valt att lämna den gemensamma bostaden istället för tvärtom. Man kunde också få jobb samma dag man sökte dem bara genom att gå direkt till firman och fråga efter chefen. Det har jag också gjort, mer än en gång. Köpte även telefon utomlands trots att dess signalstyrka och frekvens stred mot svensk lagstiftning. Du blandar högt och lågt i hopp om att vinna någon slags poäng. Ställningen hittills: Dogge 1, du 0.

  • Simon

   Jag fick för 3 år sedan en bostad ”på dagen” genom att gå direkt till hyresvärden och för 1.5 år sedan ett jobb genom att helt enkelt dyka upp och prata med chefen.
   Jag tror det hänger mer på hur man ser på problem än vilka partier som sitter i regeringen.

 8. Sten@aol.com

  Tack för denna kortfattade och välskrivna kritik av Dogges debattinlägg.

 9. Reblogged this on Dennis Jernkrook and commented:
  Borås Tidnings ledare sågar sakligt Dogge Doggelitos hårt kritiserade debattartikel i gårdagens Aftonbladet.
  Tack, Karin Larsson och Mikael Hermansson! Det är en glädje att varje dag få läsa era texter till morgonkaffet.

 10. Petter

  Tror faktiskt att det Dogge skriver är mer sanninsenligt än det vad ni skriver. Uppväxt i Malmö på 80 talet. Inga bostadsköer, lägenheterna kostade så man hade råd med dem, sjukvården fungerade, barn som hade dyselexi fick extra hjälp av pedagorer på skolan. Skolmaten var faktiskt god. Vi fick lära oss och simma i skolan. Gick till badet flera gånger under en termin. Åkte på klassresor

  • Jo du, Dyslexi var inte accepterat på de flesta skolor under 80-talet. Barn med svårigheter ansågs dumma eller att de hade läst för lite.

  • Sylvester Niklasson

   åker fortfarande på klassresor ett par gånger per termin.
   maten är fortfarande god i skolan, fråga om hur bortskämd man är.
   en otrolig minoritet som inte kan simma.
   går till badet ett antal gånger i månaden.

   medfödda sjukdomar och handikapp ansågs vara mestadels idioti, och misshandel var ett faktum.

  • z

   Inga bostadsköer berodde ju på att efterfrågan i Malmö på 80-talet var 0.

 11. Nostalgi liksom sanningen är relativ. Skillnaden mellan förr och nu är att tack vore det ökade medvetandet hos människor och transparensen via ny teknik och internet är det lättare att se vad som sker i samhället. Att säga att det var bättre förr är som att jämföra Romarriket och nutid.
  Att myndigheterna hade lättare att hantera bostadsfrågor och arbetsfrågor var en ekonomisk fråga om man skall ge sig in i den ekonomiska debatten. Som jag kommenterade tidigare i annat inlägg, Sverige är ett klassamhälle i allra högsta grad, präglat av vänskapskorruption och har alltid varit. De som säger motsatsen lurar sig själva.

 12. Jag skall bara kommentera en sak. Det finns en tendens att skylla alla fel på statliga verk eller företag. Om tåget är försenat börjar människor sjunga ”SJ, SJ gamle vän …”, och det oavsett om det förseningen beror på SJ, på Banverket eller på en olycka (som för övrigt ofta inte är en olycka utan ett självmord). Samma sak med Televerket. Att man inte fick importera trådlösa telefoner hur som helst tidigare hade inte med Televerket att göra. Det beror på att utrymmet i etern är en begränsad naturresurs. Genom harmonisering av den EU-marknaden kan man idag köpa trådlösa telefoner ute i Europa och använda i Sverige. Men om man köper en telefon i Hong-Kong som inte uppfyller de krav som ställs upp i lagstiftningen, så kan man fortfarande åka på böter.

 13. idrougge

  Du kan fortfarande bli åtalad om du använder olagliga radiosändare. I alla länder.

 14. Det som leder både till SDs framgångar och till dogges kritik är att det samhälle som hade ett gemensamt mål och satte människan framför profiten har ersatts av den ”rationella egoism” som inte har några andra mål än rent kallt ekonomiskt egoistiska.

  Det är inte så konstigt för det är det som är den filosofiska kärnan i marknadsliberalismen.

  Ni som företräder den kommer att få fler och fler problem ju mer ni envisas och vägrar se resultatet.

  Klyftorna som ni förespråkar leder till kriminalitet, extremism och våld.

 15. Björn

  Dogge har rätt. Sverige har sedan början på 2000-talet blivit ett sämre land att leva i. Jag vet inte hur gammal du är David linden. Men om du som jag är född i början på 70-talet så märker du definitivt skillnaden.

  • Johan

   På vilket sätt är det sämre? Jag säger inte att du har fel men ser fram emot lite mer matnyttiga argument än att det rätt och slätt var bättre förr.

   För sanningen är, och här är det svårt att argumentera mot, att människans hjärna fungerar så att man minns det som är positivt och rensar bort det dåliga. Annars skulle man förlora förståndet.
   Bevisar det att det INTE var bättre förr? Nej ABSOLUT inte, men åter – berätta gärna vad som var bättre och vad som är sämre idag.

   Jag kommer på väldigt få saker som FAKTISKT, om man tänker efter, var bättre. Om man tänker på hur bra vi faktiskt har det och vilket enormt välstånd vi har idag (där även de som har det sämre ställt kan bo och ställa mat på bordet, vilket faktiskt inte alltid varit självklart).

   Mycket av problemen idag, men absolut inte allt, har med förväntningar att göra. Bostadsbrist? Ja, om man måste bo i centrala Sthlm. Men nog finns det bostäder i landet. Arbetsbrist? Ja, om man måste ha jobb där man bor och exakt det man vill. Kan man ta sådana jobb som ingen vill ha (och som dumpas på arbetskraftinvanding – tack och lov att det finns annars hade ingen städat t.ex.) och vara beredd att röra på sig så finns det också. Jag vill hävda att dessa förväntningar är rätt uppskruvade jämfört med ”förr” vilket bidrar till att det upplevs som att det var bättre då.

 16. Pingback: Därför tror jag inte på Framtidspartiet | Jakten på berättelsen

 17. Doktorand ?
  Och vet så lite om verkligheten !!!

 18. Pingback: Folkhemsnostalgi är inte lösningen på dagens problem | signerat || kjellberg

 19. Oavsett vem som har rätt eller fel i en viss detaljfråga (tex. bostadsköer):

  Med tiden blir vissa saker sämre, andra bättre, och ett ”det var bättre förr” är sällan riktigt.

  Rätt är däremot att peka på en viss försämring; undersöka om den har en godtagbar grund och/eller godtagbara konsekvenser, om den hänger samman med en motsvarande förbättring på ett annat område, osv.; och vid behov försöka göra det bättre.

 20. Pingback: Edvin Alam | Aftonbladet Debatt – The aftermath

 21. Tobbe

  det har blivit sämre i sverige (.) Märker man inte det så är man blind 🙂

 22. Therese

  När jag läste Dogges inlägg va det som att få en käftsmäll ett uppvaknande, när jag sedan läste detta inlägg kunde jag landa en aning igen! Det viktiga ligger väl inte i hur det va förr eller om det är likadant nu?! Det viktiga är väl hur vi ska kunna göra Sverige bättre. Att kolla på hur man kan göra utan att det belastar befolkningen ännu mer, då väldigt många redan går på knäna!

 23. Pingback: Aftonbladet: Nostalgi torgförs åter som analys | Ledarbloggen

 24. Pingback: Vill Dogge ha folkmord på köpet? | Ledarbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s