Dödade Bradley Manning Joseph McCarthy?

mccarthy1

I Sverige har debatten om Bradley Manning och visselblåsarorganisationen Wikileaks engagerat både yngre yttrandefrihetsaktivister och äldre USA-hatare. Den senare kategorin tycker sig i Wikileaks och Manning återuppleva sin ungdoms Vietnam radikalism.

Dessa gamla radikaler vaknade upp när USA:s president George W Bush bestämde sig för att invadera Irak 2003. När så republikanen Bush 2008 ersattes av demokraten Barack Obama välkomnade de maktskiftet. Och när Obama visade sig vara exakt lika hänsynslös som sin företrädare fick många svårt att stävja sin besvikelse.

Både här i Sverige och internationellt har denna grupp velat dra historiska paralleller till sin egen tid. I Manning har de tyckt sig se en ny Daniel Ellsberg, som var analytiker vid försvarshögkvarteret Pentagon och som 1971 läckte en stor mängd dokument om USA:s krig i Vietnam. Dessa kallas idag kort och gott för Pentagonrapporten.

Självfallet går det att likna Manning vid Ellsberg. Men då Manning i och med gårdagens domslut juridiskt inte betraktas som en förrädare, så brister liknelsen. Dessutom bör man betänka att Vietnamkriget aldrig genomsyrade det dagliga livet i USA och Europa på det sätt som kriget mot terrorismen visar sig göra idag.

Om man ska ta hjälp av amerikansk historia för att förstå fallet Manning och dessutom hitta tecken på att det amerikanska samhällsklimatet inte är fullt så dåligt som dess kritiker vill göra gällande, bör man istället gå ytterligare några år bakåt i tiden.

Det senaste tillfället som en amerikansk rättegång gällande spioneri fick så här mycket publicitet i USA, var när makarna Julius och Ethel Rosenberg 1953 ställdes inför rätta, dömdes och avrättades för att ha spionerat åt Sovjetunionen. Händelsen markerade startskottet för kommunistjakten i USA, som leddes av den republikanske senatorn Joseph McCarthy och åklagaren Roy Cohn, som även var åklagare i rättegången mot makarna Rosenberg. McCarthy och Cohn som syns på bilden var bland de första som började anklaga sina politiska motståndare för att vara opatriotiska, och arvet efter dem påverkade USA under resten av 1900-talet.

Det är därför ett glädjande tecken att ”patriotismkortet” inte har förekommit lika mycket i den amerikanska debatten kring Manning.

För i ett annat samhällsklimat hade han garanterat dömts för att ha hjälpt fienden, och påföljden hade blivit dödsstraff.

Nu blev det inte så.

Kanske kan man därför lite tillspetsat påstå att Bradley Manning var den som äntligen tog livet av Joseph McCarthy?

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s