En fånges rättigheter?

Bild

I Norge har det pågått en debatt om att massmördaren Anders Behring Breivik har ansökt om att läsa statskunskap vid universitetet i Oslo.

Breivik som inte har fullföljt sina gymnasiestudier sitter idag på Ila fängelset i Oslo. Likt andra fångar har han rätt att läsa utbildning på distans, men han är trots allt inte en vanlig livstidsfånge.

Flera professorer har därför vägrat att undervisa honom och utbildningsminister Kristin Halvorsen har uttalat sig om att han inte borde få vidarutbilda sig.

Debatten är olycklig då den gjort Breivik till viktigare än vad han faktiskt är. Idag är han kort och gott en fånge som dömts av den norska rättsstaten. Visserligen har han begått vidriga brott, men som fånge i en rättsstat har han också rättigheter. Även om varje sund människa skulle vilja låsa in honom och kasta bort nyckeln.

Det är därför klokt att fängelsedirektören på Ila har slagit fast att Breivik ska få studera. En rättighet som alla norska fångar har. Breivik ska inte särbehandlas och därmed ej ges en högre status än han förtjänar. 

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s