Ont krut förgås inte så lätt

Bild

När den västutbildade tidigare gerillaledaren Robert Mugabe 1980 valdes till president i Zimbabwe välkomnades många i väst nyheten.

På den tiden hette Zimbabwe Rhodesia efter den brittiske gruvmagnaten Cecil John Rhodes och  när landets vita farmare utropat en egen apartheidstat under ledning av Ian Smith uteslöts det ur det brittiska samväldet.

Efter ett inbördeskrig fruktade många västländer att den segrande svarta sidan skulle anställa ett blodbad på vita och närma sig Sovjetunionen. Så skedde inte, och efter förhandlingar i London undertecknades ett fredsfördrag som välkomnades av omvärlden.

Mugabe som efterträdde interrimpremiärministern biskop Abel Muzorewa var länge populär internationellt. Han adlades av den konservative regeringen i Storbritannien, besökte flera västländer och var bland annat nära vän med akademiledamoten Per Wästberg, vilken lärde känna honom redan på 1960-talet.

Idag känner Wästberg ”äckel” inför den tidigare vänskapen med frihetshjälten som idag är en despot  och vägrar att släppa ifrån sig makten.

Anhängare till hans parti Zanu PF drog sig tidigare inte för att misshandla ledaren för oppositionspartiet MDC Morgan Zsvangeri, som dock slutligen släpptes in i regeringen 2009 enkom för att Mugabe skulle kunna behålla makten.

Det ser också ut som han kommer att göra det även denna gång.

En del utländska observatörer hävdar visserligen att valet tycks ha gått rätt till, men det finns också vittnesmål om att MDC supportar förhindrats att besöka vallokaler och att avlidna personer har röstat i deras ställe.

Idag har Morgan Zsvangeri deklarerat att valet ska ses som en ”bluff”, och den 89-årige despoten Robert Mugabe kommer att fortsätta att kalla sig president.

Men kanske kan man i allt detta tragiska se ett litet ljus för Zimbabwe, eftersom en 89-åring inte kan leva hur länge som helst.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s