Bildt bakom Obamas resmål

obamabildt

Att USA:s president Barack Obama kommer till Sverige 4-5 september är en stor nyhet. Det är första gången som en sittande amerikansk president gör ett bilateralt besök i Sverige och statsminister Fredrik Reinfeldt hävdar med rätta att det är ”en möjlighet att föra fram svenska åsikter”.

Redan har svenska medier börjat gotta sig åt att Vita Huset i ett pressmeddelande deklarerat att ”Sverige spelar en avgörande roll på den internationella arenan”. De sedvanliga motrösterna menar också att Sverige har valts ut för att vi spelar en avgörande roll när det gäller global övervakning.

Det är för tidigt att analysera varför Sverige har valts ut, men en sak står klar. Besöket är inte en personlig triumf för Fredrik Reinfeldt utan för utrikesminister Carl Bildt.
Det finns idag ingen politiker utanför den anglosaxiska sfären som kan matcha Bildts intresse för USA och amerikansk politik. Oavsett vilken administration som suttit i Vita Huset har han varit ivrig att söka alla de kontakter han kunnat, och talat med alla de som varit beredda att lyssna. Att Obama väljer att komma till Sverige stärker bara bilden av Carl Bildt som utrikespolitisk tungviktare. Något svenska medier har haft svårt att förstå.

Tidigare har det amerikanska utrikesdepartementet beskrivit honom som ”en liten hund med en stor hunds attityd” och fräckhet har återigen vunnit en framgång.
Om man ska dra en slutsats av dagens nyhet är det därför att Carl Bildt har säkrat sin plats i historien som Sveriges främste amerikavän och att han i nuläget kommer att sätta svenskt rekord som den politiker som i kraft av sitt ämbete har träffat tre sittande amerikanska presidenter.

(David Lindén)

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Bildt bakom Obamas resmål

  1. Jan Ericson

    Jo, Carl Bildt är en stor tillgång för svensk utrikespolitik. Fast i detta fallet kan man nog inte helt bortse från betydelsen av statsministerns personliga vänskapsrelation med familjen Obama. Sådant spelar också roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s