En strid där de unga står för det förlegade

I slutet av sommaren råder bråda dagar för de politiska partierna. Alla partiledare utom kristdemokraternas Göran Hägglund håller sommartal för att gjuta mod i de egna och locka till sig journalister. Riksdagen öppnar i september och i oktober är det dags att vara förberedd inför den kommande supervalrörelsen 2014.

Inför valet är det inte bara sakpolitiken som ska vara förberedas. Partierna ska också vara uppdaterade ideologiskt och det är därför som de två största politiska ungdomsförbunden, SSU och MUF, med kort mellanrum håller sin kongress respektive arbetsstämma. Vanligtvis betyder detta lite för valrörelsen, men denna gång kan en strid mellan Socialdemokraterna och deras ungdomsförbund blotta partiets oförmåga när det gäller att modernisera sig.

På fredag inleds SSU-kongressen i Täby. Det en gång så stolta och mäktiga SSU har ännu inte hämtat sig från de skandaler som drabbade förbundet 2006, och som vissa hävdar, bidrog till att Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten. En påminnelse om det förflutna som den nuvarande förbundsordföranden Gabriel Wikström helst skulle vilja glömma, är att polisen i Norrbotten tidigare i år inledde en förundersökning om ett jättelikt bidragsfusk i länets inflytelserika SSU-distrikt.

Socialdemokraterna vill dessutom att kongressen ska bli lugn rent ideologiskt – allt annat kan påverka partiets framtoning negativt. Löfven gör allt vad han kan för att partiet ska framstå som regeringsdugligt och försöker att profilera socialdemokraterna som det nya arbetar- och kunskapspartiet, samtidigt som han har lovat att tolerera ett visst mått av valfrihet. Men ska han lyckas med det gäller det att vinna första ronden i striden med SSU om förskolan.

Många socialdemokrater, och nu senast SSU, vill att förskolan ska bli obligatorisk från tre års ålder. Det handlar något tillspetsat om att återvända till 1970-talets slagord om ”daghem åt alla”. Men 70-talet är sedan länge passerat och moderna medborgare vill ha frihet att själva besluta om sådant som partiet har som tradition att själva bestämma. För vänstern inom socialdemokratin är valfrihet något fult; man ser hellre tillbaka på den sociala ingenjörskonstens glansdagar och vill från en så tidig ålder som möjligt få till en obligatorisk statlig fostran.

Men partiledningen har förstått att detta är att gå i otakt med väljarna. De förespråkar istället att alla barn ska ha rätt till 40 timmars förskola per vecka, oavsett om föräldrarna är arbetslösa eller föräldralediga.

Nu sätter ungdomsförbundet hårt mot hårt och det kommer att bli en spännande kongress. Lite tillspetsat kan man säga att det kommer att bli en strid mellan gamla och unga socialdemokrater, men en strid där den yngre generationen paradoxalt nog representerar det gamla och passerade.

(David Lindén)

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s